FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijenica Kesiću neće ugroziti odnose Hrvatske i BiH

SARAJEVO,13. travnja 2005.(Hina) - Poruka vlasti u Zagrebu da BrankoKesić nije poželjan kao novi veleposlanik Bosne i Hercegovine uHrvatskoj neće dovesti do zahlađenja odnosa dviju zemalja, tvrdi usrijedu sarajevski Dnevni avaz.
SARAJEVO,13. travnja 2005.(Hina) - Poruka vlasti u Zagrebu da Branko Kesić nije poželjan kao novi veleposlanik Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj neće dovesti do zahlađenja odnosa dviju zemalja, tvrdi u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

List navodi kako to stajalište koje dijele najviši dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i ured bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

"Poruka (iz Zagreba) samo je rezultat pritiska koji je predsjedatelj Predsjedništva BiH Paravac u prijašnjem razdoblju provodio na Mesićev i ured premijera Ive Sanadera da Branko Kesić dobije agreman. Držim kako su upravo ti pritisci rezultirali ovakvom izjavom koja je zaista diplomatski šamar BiH", izjavio je tajnik MVP-a BiH Adnan Hadžikapetanović komentirajući poziv predsjednika Mesića Sarajevu da u Hrvatsku pošalje novog "prihvatljivog" diplomatskog predstavnika.

Ministar vanjskih poslova Ivanić nije izrijekom komentirao izjavu hrvatskog predsjednika ali je ipak kazao kako krivnja za nastali spor nije njegova te da je "onaj tko je trebao znati što se događa u slučaju 'Kesić' bio kontinuirano informiran".

"Borislav Paravac bio je upoznat s tijekom događaja i znao je da agreman ni nakon tri mjeseca nije stigao u Sarajevo", kazao je Ivanić najavivši kako će se kasnije očitovati o cjelini cijelog slučaja.

Savjetnik Sulejmana Tihića Edin Dilberović objasnio je pak kako priopćenje što ga je kao reakciju na izjavu predsjednika Mesića objavio ured Borislava Paravca ne predstavlja stajalište Predsjedništva BiH nego osobno mišljenje njegova srpskog člana.

"Predsjednik Mesić osvjedočeni je prijatelj BiH što je pokazao na bezbroj primjera. Što se tiče konkretnog slučaja (Kesić), držimo kako su odnosi BiH jako dobri", kazao je Diblerović istaknuvši kako nijedan pojedinac ne može ugroziti odnose dviju susjednih zemalja.

Unatoč jasnim porukama iz Zagreba, Kesić formalno ostaje kandidatom za veleposlanika u Hrvatskoj sve dok Predsjedništvo BiH ne odluči drukčije.

Rad Predsjedništva BiH za sada je blokiran jer u njemu nema hrvatskog člana i nepoznato je kada bi njegov izbor mogao slijediti.

Sve dok Predsjedništvo ne bude moglo donositi odluke, BiH će u Hrvatskoj predstavljati ministar-savjetnik u veleposlanstvu u Zagrebu Milan Križanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙