FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija želi pojačati poljoprivrednu proizvodnju i izvoz

MOSKVA, 14. travnja 2005. (Hina/APA) - Proizvodnja žitarica u Rusijivjerojatno će za pet godina biti podignuta na razinu od 100 milijunatona a za 10 godina na 120 milijuna tona, od čega bi se moglo izvozitido 20 milijuna tona, navodi zamjenik ruskog ministra poljoprivredeSergej Mitin ciljeve nove strategije za razvoj ruske poljoprivrede iribarstva do 2015.
MOSKVA, 14. travnja 2005. (Hina/APA) - Proizvodnja žitarica u Rusiji vjerojatno će za pet godina biti podignuta na razinu od 100 milijuna tona a za 10 godina na 120 milijuna tona, od čega bi se moglo izvoziti do 20 milijuna tona, navodi zamjenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Mitin ciljeve nove strategije za razvoj ruske poljoprivrede i ribarstva do 2015.

Prošle je godine urod žitarica u Rusiji iznosio oko 78 milijuna tona u odnosu na 67,2 milijuna tona u sezoni 2003. a procjenjuje se da će izvoz žitarica u gospodarskoj godini 2004/2005. iznositi oko devet milijuna tona.

Za povećanje proizvodnje žitarica predviđene su složene mjere na području uzgoja biljaka i sjemena te na području melioracije i opskrbe suvremenom poljoprivrednom mehanizacijom, istaknuto je u izvješću Centra za informacije u poljoprivredi (AIZ).

Sljedeći je cilj nadomjestak uvoza proizvoda životinjskog podrijetla onima proizvedenima u Rusiji a zamjenik ruskog ministra gospodarstva navodi u tom kontekstu kao težišta ponajprije svinjogojstvo i peradarstvo te proizvodnju mlijeka. Ministarstvo će uskoro započeti pripreme odgovarajućih programa za pojedine sektore.

Proizvodnja mesa u Rusiji iznosila je prošle godine oko 7,7 milijuna tona žive vage a u razdoblju do 2015. trebala bi po planovima ministarstva biti udvostručena. Kao jednu od pretpostavki za ostvarivanje tog cilja Mitin ističe sustav kontingenata u uvozu mesa, koji bi po njegovim riječima trebao ostati na snazi do 2009.

Ministarstvo najavljuje i udvostručivanje proizvodnje u sektoru riječnog i morsko ribarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙