FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: pokrenuti programi počeli davati rezultate

VUKOVAR, 21. ožujka (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas u Vukovaru kako suprogrami koje je Ministarstvo pokrenulo u poljoprivredi prošle godineu ovoj godini počeli davati prve rezultate.
VUKOVAR, 21. ožujka (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas u Vukovaru kako su programi koje je Ministarstvo pokrenulo u poljoprivredi prošle godine u ovoj godini počeli davati prve rezultate.

"U siječnju 2005. izvoz se povećao čak 40 posto u usporedbi s istim razdobljem 2004.", ocijenio je i dodao kako je plan Ministarstva "da 2005. pokrivenost uvoza izvozom bude 70 posto naspram 51 posto 2004.".

Također je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska do ulaska u Europsku uniju završiti započet preustroj poljoprivrede. "Hrvatska je poljoprivreda u znatno boljem položaju nego je bila poljoprivreda dijela zemalja koje su zadnje ušle u EU", ocijenio je Čobanković. "U usporedbi s nekima od tih zemalja hrvatska je poljoprivreda znatno bolje institucionalizirana, a i hrvatske su potpore i poticaji znatno viši nego u najvećem broju zemalja pristupnica", ustvrdio je ministar.

Od hrvatskih su jedino veći poticaji u poljoprivredi bili u Sloveniji, a u preostalih osam zemalja bili su znatno manji, rekao je Čobanković koji je u Vukovaru danas sudjelovao u radu hrvatsko-talijanske konferencije "Suradnja u poljoprivredi" što se danas i sutra održava u Pastoralnom centru "Sv. Bone". Riječ je o provedbi talijanskog programa pomoći poljoprivredi Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, u kojoj sudjeluju talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i talijanska pokrajina Friuli Venezia Giulia.

Osim iz Italije u radu skupa sudjeluju i stručnjaci i poljoprivrednici iz istočne Slavonije te predstavnici lokalnih vlasti i gospodarskih tvrtaka.

Obrativši se sudionicima skupa, ministar Čobanković je poručio kako se hrvatski poljoprivrednici ne moraju plašiti EU-a jer, kako je ustvrdio, "Hrvatska prve rezerve u poljoprivredi ima na vlastitu tržištu".

Za primjer je naveo voćarstvo i cvjećarstvo, rekavši kako Hrvatska svoje potrebe za voćem podmiruje jedino u proizvodnji mandarina, a manje od 15 posto u proizvodnji cvijeća.

(Hina) xzdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙