FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrokemija: 85 posto proizvodnje na domaće njive

KUTINA, 13. travnja 2005. (Hina) - Petrokemija čini sve da, unatočteškoćama zbog dvo i pol mjesečnog zastoja u opskrbi plinom, zaproljetnu sjetvu do konca travnja sa 220.000 tona gnojiva udovoljizahtjevima domaće poljoprivrede, izjavio je danas predsjednik Upravekutinske tvornice Boris Mesarić.
KUTINA, 13. travnja 2005. (Hina) - Petrokemija čini sve da, unatoč teškoćama zbog dvo i pol mjesečnog zastoja u opskrbi plinom, za proljetnu sjetvu do konca travnja sa 220.000 tona gnojiva udovolji zahtjevima domaće poljoprivrede, izjavio je danas predsjednik Uprave kutinske tvornice Boris Mesarić.

Za potrebe hrvatske poljoprivrede isporučuje se više od 85 posto proizvodnje Petrokemije, kazao je Mesarić na konferenciji za novinare.

Iako su zbog zimskih uvjeta i zahtjevi poljoprivrednika za isporukama stigli kasnije, činimo sve da gnojivo ovisno o redosljedu gnojidbe kultura, počev od uljane repice do kukuruza, domaćem kupcu dođe na vrijeme, istaknuo je Nedjeljko Klopček, član Uprave za komercijalna pitanja.

Spomenuo je kako je jedini proizvođač umjetnih gnojiva korigirao i cijene - smanjene su cijene najtraženijeg NPK gnojiva, dok su cijene uree i KAN-a nešto povećane.

To, ustvrdio je, ukupne troškove gnojidbe po hektaru smanjuje za 5 do 6 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnici Petrokemije upozorili su i na probleme u isporukama plina, osnovne sirovine za proizvodnju gnojiva. Naime, nakon zastoja u isporuci plina tijekom zimskih dana, iz Ine je najavljeno i smanjenje opskrbe i izvan sezone grijanja za građanstvo.

Tako je, upozoravaju iz Petrokemije, najavljeno da bi umjesto najmanje 650 milijuna prostornih metara godišnje kutinska tvrtka, jedan od najvećih potrošača, mogla dobiti gotovo 200 milijuna kubika manje.

To zapravo, poručuju iz Petrokemije, već sada znači najavu poteškoća ne samo za zimskih mjeseci, a to može imati i negativne posljedice za domaći agrar.

Kao primjer u kutinskoj tvrtki navode da se prošle godine, kada je isporuka plina bila 580 milijuna prostornih metara, Petrokemija s proizvodnjom koja je bila za sto tisuća tona veća od planirane počela približavati pozitivnom poslovanju.

Nepoznanice o rokovima izgradnje plinovoda Pula-Karlovac, očito neostvarivim ove godine, ne omogućuju realno planiranje i naznake izvjesnije budućnosti Petrokemije, ocijenio je Mesarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙