FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Poticaji će ove godine biti poput prošlogodišnjih

BJELOVAR, 23. ožujka 2005. (Hina) - Poljoprivredni će poticaji ovegodine biti kako i prošlogodišnji, a moguće su tek promjene od pet do10 posto kako bi se postigle maksimalne površine pod prioritetnimkulturama, najavio je danas u Bjelovaru ministar poljoprivrede PetarČobanković na tematskoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorskežupanije o poljoprivredi.
BJELOVAR, 23. ožujka 2005. (Hina) - Poljoprivredni će poticaji ove godine biti kako i prošlogodišnji, a moguće su tek promjene od pet do 10 posto kako bi se postigle maksimalne površine pod prioritetnim kulturama, najavio je danas u Bjelovaru ministar poljoprivrede Petar Čobanković na tematskoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije o poljoprivredi.

Župan Damir Bajs rekao je da ta županija izdvaja najviše od svih za poljoprivredu, posebice za kreditiranje agrara te da je vodeća u stočarstvu, a svaki peti stanovnik živi od poljoprivrede pa je ona strateška djelatnost u Županiji.

Članovi Skupštine i predstavnici seljačkih udruga zatražili su od ministra da odgovori na pitanja o poticajima, prodaji zemljišta, sređivanju tržišta, cijenama poljoprivrednih proizvoda koje se često mijenjaju pa nije moguće planirati.

"Kako bi se izbjegle promjene cijena, Ministarstvo će uskoro predložiti uvođenje tržnih redova, zaštitnih i ciljanih cijena poljoprivrednih proizvoda", rekao je Čobanković.

Također je kazao da će se Ministarstvo zauzimati da se posebno potakne proizvodnja uljarica i uzgoj mliječnih krava.

Ministar Čobanković najavio je i promjene u Zakonu o raspolaganju državnom poljoprivrednom zemljom kako bi se izbjeglo da pojedinci nameću nerealno visoke cijene.

Napomenuo je kako će uskoro biti završeni provedbeni programi za povrtlarstvo.

Ministar Čobanković odbacio je ocjene nekih skupštinskih vijećnika da je cijena mlijeka nestabilna, rekavši kako je danas "proizvodnja mlijeka jedna od najsigurnijih u hrvatskoj poljoprivredi, ali ako je mlijeko tražene kakvoće".

Istaknuo je i da su isplate poticaja za mlijeko redovite te kako će se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja pojednostavniti sada vrlo strogi i nepovoljni uvjeti za gradnju novih suvremenih stočarskih farma.

Upozorio je kako su istraživanja pokazala da je u hrvatskoj poljoprivredi iskorištenost radnog vremena samo 40 posto te ju zato treba restrukturirati i posebice se okrenuti stočarstvu i visokointenzivnim kulturama.

Naglasio je da se s predstavnicima svih seljačkih udruga i u skladu s mogućnostima državnog proračuna spreman dogovoriti o prijedlogu poticaja za 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙