FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: koncert Academy of the St. Martin in the fields

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Jedan od vodećih svjetskih komornihorkestara, Academy of the St. Martin in the fields pod ravnanjemumjetničkog direktora Joshue Bella (violina), nastupio je večeras uDvorani Lisinski.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Jedan od vodećih svjetskih komornih orkestara, Academy of the St. Martin in the fields pod ravnanjem umjetničkog direktora Joshue Bella (violina), nastupio je večeras u Dvorani Lisinski.

Proslavljeni su se glazbenici predstavili zagrebačkoj publici sa "Četiri godišnja doba" A. Vivaldija i Sekstetom za gudače "Sjećanje na Florence" P. I. Čajkovskog.

Academy of the St. Martin in the fields osnovao je 1959. legendarni sir Neville Marriner od najboljih gudača londonskih orkestara, u osam stoljeća staroj londonskoj crkvi St. Martin in the fields.

Osnivanjem komornog orkestra Marriner je nastavio višestoljetnu tradiciju te crkve kao jednog od središta glazbenog života britanske prijestolnice.

Kako se navodi u programskoj knjižici koncerta, svjetsku je slavu ansambl stekao izvedbama nepravedno zaboravljenih djela barokne glazbe koja i danas zauzimaju značajno mjesto u njegovu repertoaru.

Marrinera, koji je ostao doživotni predsjednik Akademije, naslijedila je najprije Iona Brown, a danas im je najvažniji gost dirigent Murray Perahia. Orkestar redovito nastupa u matičnoj crkvi, ali i u drugim koncertnim prostorima diljem Velike Britanije i svijeta, a do sada su snimili preko 500 nosača zvuka.

Umjetnički voditelj orkestra Joshua Bell jedan je od vodećih svjetskih violinista i stalni gost Akademije, rođen je 1967. u Indiani u SAD-u, prvu je violinu dobio s četiri godine, a danas svira na Stradivarijevoj violini iz 1713. godine. Debitirao je u 14. godini s Philadelphijskim orkestrom pod ravnanjem Riccarda Muttija.

Zagrebačka publika dugotrajnim je pljeskom nagradila vodeće svjetske glazbenike, čije je nastup bio pretposljednji koncert ciklusa Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙