FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: Misa i koncert za biskupa Strossmayera ...

ĐAKOVO, 10. travnja 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice smrtibiskupa Josipa Jurja Strossmayera večeras je u đakovačkoj katedralimisu zadušnicu predvodio đakovački i srijemski biskup mons. MarinSrakić, a potom je održan koncert solista, Zbora i Orkestra osječkogHNK.
ĐAKOVO, 10. travnja 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera večeras je u đakovačkoj katedrali misu zadušnicu predvodio đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić, a potom je održan koncert solista, Zbora i Orkestra osječkog HNK.

Ističući u svojoj homiliji kako se i danas, stotinu godinu nakon Strossmayerove smrti, o tom velikom đakovačkom biskupu pišu i izriču vrlo oprečni sudovi, biskup Srakić je rekao kako "jedni Strossmayera veličaju, a drugi mu niječu časnu ulogu u povijesti".

"Za jedne je bio mecena, a drugi njegovo mecenstvo kritizerski komentiraju: 'Imao je novaca pa je mogao biti mecena'. Dok ga jedni kude zbog njegovoga nastupa na I. vatikanskom koncilu, drugi kažu da je svojim tada izrečenim stavovima bio preteča II. vatikanskog sabora".

"No", kazao je đakovački i srijemski biskup Srakić, "bez obzira kakve netko sudove iznosio o Strossmayeru, sigurno je da je bio veliki biskup, vizionar, gospodarstvenik, političar, humanist, mecena. Bio je veliki biskup u malome Đakovu na turskoj granici, koje je pretvorio u jedan od centara Europe".

"Iako je djelovao iz slavonske provincije, biskup Strossmayer znao je uvijek ostati u središtu nacionalnih, ali i svjetskih zbivanja", naglasio je mons. Srakić.

Napomenuo je kako su biskupu Strossmayeru u čast podignuti mnogi spomenici, po njemu su nazvane mnoge ulice i trgovi, no, istaknuo je mons. Srakić, "Strossmayer je sam sebi podigao spomenik značajnom graditeljskom aktivnošću, počevši od otvaranja brojnih znanstvenih ustanova, crkava i drugih, a jedna od njih je i đakovačka katedrala".

Nakon mise zadušnice u đakovačkoj katedrali održan je koncert solista, Zbora i Orkestra osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK). Koncert su organizirali Đakovačka i srijemska biskupija i Grad Đakovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙