FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: otvorena izložba "Knjižno blago franjevačkog samostana"

VUKOVAR,12. travnja(Hina) - U okviru Dana Matice hrvatske uVukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnom centru sv. Bono uVukovaru večeras je otvorena izložba "Knjižno blago franjevačkogsamostana u Vukovaru".
VUKOVAR,12. travnja(Hina) - U okviru Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru večeras je otvorena izložba "Knjižno blago franjevačkog samostana u Vukovaru".

U staklenim vitrinama izložen je tek mali dio knjižnog blaga franjevačkog samostana u Vukovaru sačuvanog od uništenja u srpskoj agresiji 1991. godine.

Po riječima gvardijana fra Zlatka Špehara, u knjižnici samostana uoči Domovinskog rata nalazilo se oko 17.000 knjiga, među kojima je bilo i vrlo vrijednih inkunabula.

"Zahvaljujući braći franjevcima iz Iloka i Zemuna uspjeli smo spasiti oko 12.000 knjiga koje su u studenom prošle godine uz pomoć Ministarstva kulture vraćene iz Srbije u Vukovar", rekao je Špehar dodajući kako se među spašenim knjigama nalazi i određen broj inkunabula koje su, kao i dio ostalog knjižnog blaga, vraćene u lošem stanju.

Nakon što se vraćene knjige obnove, trajno će biti pohranjene u knjižnici obnovljenog samostana.

O nastojanjima da se knjižno blago samostana spasi govorili su gvardijan franjevačkog samostana u Iloku fra Marko Malović i fra Marko Kurolt iz franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Zemunu.

O važnosti sačuvanog knjižnog blaga i njegovoj vrijednosti za Vukovar i Hrvatsku govorio je provincijski knjižničar i arhivar fra Vatroslav Frkin, a o nastojanjima Hrvatske da vrati knjižno blago pomoćnica ministra kulture Branka Šulc.

Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavaju se do 8. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku te u još desetak mjesta u županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙