FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split- Završili "Dani kršćanske kulture"

SPLIT, 22. ožujka 2005.(Hina) - Prigodnom svečanošću u Biskupovojpalači u Splitu završili su prvi "Dani kršćanske kulture" što ih je od12. ožujka organizirala splitska izdavačka kuća "Verbum" s temeljnomodrednicom - odnos kršćanstva i suvremene kulture po uzoru na sličnepriredbe u drugim europskim gradovima.
SPLIT, 22. ožujka 2005.(Hina) - Prigodnom svečanošću u Biskupovoj palači u Splitu završili su prvi "Dani kršćanske kulture" što ih je od 12. ožujka organizirala splitska izdavačka kuća "Verbum" s temeljnom odrednicom - odnos kršćanstva i suvremene kulture po uzoru na slične priredbe u drugim europskim gradovima.

Na svečanosti su zaslužnima za uspješno organizirane i sjajno posjećene prve "Dane kršćanske kulture" dodijeljene zahvalnice.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, zatvarajući priredbu, poručio kako se nada da će "plodovi posijani na zanimljivim kulturnim događajima tijekom proteklih 11 dana uroditi novom žetvom".

U sklopu bogata programa od 12. ožujka u gradskim prostorima priređeno je više zanimljivih tribina, izložaba, koncerata, predstavljanja knjiga i časopisa, kazališnih predstava...

Najvažniji su događaji, svakako, izložba slikara Josipa Botterija Dinija te izložba o životu blažene Marije Propetog Petković. Predstavljena je i nova knjiga pape Ivana Pavla II. "Sjećanje i identitet", te novi naslov kanadskog književnika Michaela D. O'Briena "Pomrčina sunca", kojemu je dodijeljena nagrada "Buvina" za golem prinos kršćanskoj kulturi.

Zagrebačko kazalište mladih izvelo je kazališnu predstavu Renea Medvešeka "Brat magarac", a održane su i projekcije filmova religiozne tematike.

Na javnim tribinama o odnosima kršćana u suvremenim kulturnim uvjetima osim O'Briena sudjelovali su i apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, banjolučki biskup Franjo Komarica, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i drugi.

Organizatori su "Danima kršćanske kulture", ocjena je sudionika i posjetitelja, uspjeli u naumu da Splitu ponude priredbu, nastojeći ostvariti vlastit kršćanski identitet prepoznatljiv na hrvatskim prostorima, onako kako to neki neki europski gradovi čine desetljećima.

Svečanost zatvaranja "Dana" bio je ujedno zadnji u nizu zanimljivih koncerata. Vokalisti "Salone" pod ravnanjem maestra Ljube Stipišića izveli su pučke korizmene napjeve, živo svjedočanstvo sužimanja vjere i kulture na ovim hrvatskim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙