FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga fra Roberta Jolića "Život i smrt u Duvnu"

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Tomislavgradski nakladnik "Našaognjišta" objavio je knjigu "Život i smrt u Duvnu - Demografskakretanja u Duvnu od 18. do 20. stoljeća na temelju crkvenih matičnihknjiga".
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Tomislavgradski nakladnik "Naša ognjišta" objavio je knjigu "Život i smrt u Duvnu - Demografska kretanja u Duvnu od 18. do 20. stoljeća na temelju crkvenih matičnih knjiga".

"Knjiga je plod opsežnih istraživanja najstarijih sačuvanih matičnih knjiga župe Duvno", piše hrvatski katolički mjesečnik iz Tomislavgrada "Naša ognjišta" i dodaje kako je Jolićeva knjiga prva takve vrste u BiH.

Jolić je za Hinu izjavio kako su neke najstarije matične knjige izgubljene u požaru župne crkve u duvanjskom mjestu Seonici koja je u prvoj polovici 19. stoljeća bila sjedištem duvanjske župe.

Vrlo vrijedne takve matične knjige nastale u razdoblju između 1821. i 1850. vjerojatno su spalili partizani s još nekim drugim knjigama 1947. u župi Blato koja se danas nalazi na Širokom Brijegu, dodao je Jolić.

Zbog progona i migracija katoličkih Hrvata u tijeku osmanske vlasti u BiH matične su knjige bile vrlo vrijedan povijesni izvor, napomenuo je i dodao kako su ih vjerojatno zbog toga i uništavale partizanske vlasti.

Knjiga "Život i smrt u Duvnu - Demografska kretanja u Duvnu od 18. do 20. stoljeća na temelju crkvenih matičnih knjiga" (249 str.) u devet poglavlja objavljuje brojne i do sada nepoznate podatke o životu tamošnjih Hrvata tijekom 19. i 20. stoljeća. U njoj su u stogodišnjem razdoblju obrađene matice krštenih, umrlih, vjenčanih i krizmanih stanovnika župe Duvno.

Robert Jolić (1967.), hercegovački franjevac i povjesničar, objavio je nekoliko knjiga povijesne tematike, a među njima i monografiju "Duvno kroz stoljeća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙