FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbor novog člana Predsjedništva BiH sljedećeg tjedna

SARAJEVO12. travnja(Hina) - Novi hrvatski član Predsjedništva Bosne iHercegovine trebao bi biti izabran sljedećeg tjedna kada se ponovnosastane Zastupnički dom Parlamenta BiH, zaključili su zastupnici uovom domu na sjednici koja je u utorak održana u Sarajevu.
SARAJEVO12. travnja(Hina) - Novi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao bi biti izabran sljedećeg tjedna kada se ponovno sastane Zastupnički dom Parlamenta BiH, zaključili su zastupnici u ovom domu na sjednici koja je u utorak održana u Sarajevu.

Ta je odluka donesena nakon što je neovisni zastupnik Mladen Potočnik predložio da se izbor člana Predsjedništva BiH, koji bi naslijedio smijenjenog Dragana Čovića, uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Takav prijedlog bili su skloni poduprijeti i zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH), no ne i iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), koja ima najviše hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu i od koje se očekuje kandidiranje novog člana državnog vrha.

Zastupnik HDZ-a Vinko Zorić tražio je u ime svoje stranke otvaranje parlamentarne rasprave o zakonitosti Čovićeva smjenjivanja, da bi se tek nakon toga raspravljalo o izboru novog člana državnog Predsjedništva.

Za većinu zastupnika sazivanje plenarne sjednice oba doma državnog parlamenta na kojemu bi se raspravljalo samo o Čovićevoj smjeni bilo je, međutim, neprihvatljivo, a nakon stanke i konzultacija koje su slijedile usvojen je zaključak da se izbor novog člana Predsjedništva BiH uvrsti u dnevni red sljedeće sjednice Zastupničkog doma, što bi se trebala održati 21. travnja.

Sukladno ustavnim i zakonskim odredbama novi član Predsjedništva BiH bit će netko od zastupnika hrvatske nacionalnosti iz sadašnjem sastava Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

O svojem kandidatu HDZ BiH bi se mogao očitovati potkraj ovog tjedna kada bi o tome trebalo odlučivati predsjedništvo stranke.

Za sada se u medijima kao najizgledniji kandidati spominju Martin Raguž i Ivo Miro Jović.

U medijima se poslije smjene Čovića spekuliralo da bi Zastupnički dom o njegovu nasljedniku mogao odlučivati na današnjoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙