FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH odluku o ostavci prepušta Čoviću

SARAJEVO,22. ožujka 2005.(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovineprepustilo je Draganu Čoviću donošenje odluke o tome hoće li odstupitis dužnosti hrvatskog člana ovog tijela, izjavio je u utorak u Sarajevupredsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.
SARAJEVO,22. ožujka 2005.(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prepustilo je Draganu Čoviću donošenje odluke o tome hoće li odstupiti s dužnosti hrvatskog člana ovog tijela, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Nakon sjednice Predsjedništva na kojoj je razmatrano aktualno stanje u zemlji u svezi s podizanjem optužnice protiv Čovića, Paravac je novinarima kazao da je zaključak državnog vrha da se u ovom slučaju radi o "pitanju dosljednog poštivanja zakona BiH te osobnog stava Čovića i njegove stranke koja ga je kadnidirala za člana Predsjedništva BiH".

"Predsjedništvo je zaključilo da ne želi raspravljati o optužnici protiv Čovića i smatra da je to stvar pravosudnih institucija", kazao je Paravac.

Dragan Čović već danima se nalazi pod pritiskom predstavnika međunarodne zajednice u BiH da podnese ostavku nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zloporabu položaja i korupciju povezanu s poslovanjem tvrtke "Lijanovići".

Od Čovića su ostavku izrijekom zatražili Europska unija, američka i kanadska vlada te Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je međutim u ponedjeljak odlučilo podržati Čovićevu odluku da ne podnosi ostavku, čak i po cijenu da ga zbog toga smijeni Visoki predstavnik što bi mu donijelo i kaznu trajnog udaljavanja iz političkog života, bez obzira na ishod predstojećeg sudskog postupka.

Ustavni sud BiH prošlog je tjedna odbio smijeniti svog predsjednika Matu Tadića koji je također jedan od optuženih u slučaju "Lijanovići".

Kako je najavljeno, Čović, Tadić, četvorica braće Ivanković-Lijanović i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić pred Sudom BiH bi se trebali pojaviti 30. ožujka da bi se izjasnili o krivnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙