FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA poziva na štednju nafte

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Međunarodna agencija za energetiku(IEA) upozorit će sljedećeg mjeseca zemlje-uvoznice nafte da bitrebale primijeniti politiku štednje ako ponuda na svjetskim tržištimabude smanjena čak i za samo jedan do dva milijuna barela dnevno, pišeThe Financial Times.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorit će sljedećeg mjeseca zemlje-uvoznice nafte da bi trebale primijeniti politiku štednje ako ponuda na svjetskim tržištima bude smanjena čak i za samo jedan do dva milijuna barela dnevno, piše The Financial Times.

Ta je brojka puno niža od službene granice za alarm, koji se treba oglasiti ako se ponuda na svjetskim tržištima smanji za sedam posto, odnosno šest milijuna barela dnevno. Pad ponude od samo jedan do dva milijuna barela dnevno odgovarao bi onom zabilježenom za vrijeme rata u Iraku 2003.

Upozorenje o primjeni "politike obuzdavanja potražnje" u sektoru transporta, koja bi uključivala mjere poput zabrane vožnje ili kraćih radnih tjedana sastavni je dio studije, čija je objava najavljena za sljedeći mjesec prigodom godišnjeg IEA-inog sastanka ministara energetike.

Motiv za objavu upozorenja jest porast cijena nafte preko 55 dolara po barelu i bojazan od mogućeg naftnog šoka, te utjecaj visokih cijena nafte na gospodarstvo i potreba očuvanja energije koja bi trebala zamijeniti poticanje na povećanje proizvodnje.

Studija označava promjenu u politici IEA budući da agencija prvi puta ističe da bi mjere ograničenja potražnje koje su dosad bile ograničene na razdoblja krize "mogle biti privlačne i u duljim razdobljima visokih cijena nafte kako bi se ublažio pritisak potražnje".

U nacrtu studije IEA sugerira dramatične mjere poput ograničenja brzine na autocestama za 25 posto, skraćivanje radnog tjedna, zabranu vožnje u određenim danima, besplatni javni prijevoz i promociju planova o "dijeljenju automobila".

Takve su mjere već usvojene na Filipinima gdje državni službenici u petak počinju raditi skraćeni radni tjedan od četiri dana dok država očajnički pokušava smanjiti račune za naftu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙