FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte premašile 55 dolara po barelu

LONDON, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su upetak razinu od 55 dolara po barelu uslijed prognoza o njihovommogućem porastu i do 100 dolara po barelu te bojazni da zalihe benzinau SAD-u neće biti dovoljne da pokriju potražnju uoči ljetne sezone.
LONDON, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 55 dolara po barelu uslijed prognoza o njihovom mogućem porastu i do 100 dolara po barelu te bojazni da zalihe benzina u SAD-u neće biti dovoljne da pokriju potražnju uoči ljetne sezone.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 42 centa na 55,82 dolara. Na londonskom je tržištu poskupio 74 centa na 55,03 dolara.

Na naftnim je tržištima možda nastupilo razdoblje "natprosječnog rasta cijena", koje bi mogle dosegnuti i 105 dolara po barelu, spekulira u svom izvješću vodeći trgovac derivatima Goldman Sachs.

Goldman Sachs revidirao je naviše prognoze o cijenama sirove nafte u SAD-u u 2005. i 2006. na 50 odnosno 55 dolara po barelu prema ranijoj prognozi od 41 odnosno 40 dolara po barelu, navodeći kao razlog revizije stalan rast potražnje.

"Bila je to poprilično visoka procjena a tržište sada procjenjuje stvarni odnos ponude i potražnje", ističe David de Garis, viši ekonomist ANZ Investment Bank.

Prošlotjedni problemi u proizvodnji u desetak američkih rafinerija dodatno su pojačali bojazni hoće li rafinerije moći pokriti potražnju za benzinom tijekom ljeta. U protekom mjesecu potražnja za benzinom u SAD-u bila je dva posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine usprkos rekordno visokim cijenama goriva na benzinskim postajama.

Londonski The Financial Times izvijestio je u petak i da će Međunarodna agencija za energetiku (IEA) savjetovati zemljama-uvoznicima da usvoje hitnu politiku štednje nafte ako dnevna ponuda u svijetu padne za jedan do dva milijuna barela, što je dodatno pojačalo bojazni potrošača od moguće nestašice i snažnog rasta cijena.

Glasnogovornik IEA izjavio je da će agencija uskoro objaviti studiju s popisom mjera koje bi države mogle poduzeti kako bi u slučaju krize smanjile pritisak potražnje ali je dodao da to izvješće neće označiti nikakvu promjenu politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙