FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan oslobođen krivnje u iračkom programu nafta za hranu

WASHINGTON/NEW YORK,29. ožujka(Hina) - Istražni odbor je u utorakoslobodio optužbi glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana dase miješao u dodjelu ugovora u iračkom programu nafta-za-hranušvicarskoj tvrtki koja je upošljavala njegova sina, ali je kritiziranzato što nije kako treba istražio mogući sukob interesa.
WASHINGTON/NEW YORK,29. ožujka(Hina) - Istražni odbor je u utorak oslobodio optužbi glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana da se miješao u dodjelu ugovora u iračkom programu nafta-za-hranu švicarskoj tvrtki koja je upošljavala njegova sina, ali je kritiziran zato što nije kako treba istražio mogući sukob interesa.

Neovisni istražni odbor koji vodi bivši predsjednik američke Središnje banke Paul Volcker u utorak je objavio svoje drugo izvješće o istrazi zloporaba u iračkom programu nafta-za-hranu.

Ovaj put izvješće se pozabavilo Annanom i njegovim sinom Kojom koji je bio uposlenik švicarske tvrtke Cotecna u doba kada joj je UN dodijelio ugovor da vrši nadzor nad robom koja je u okviru programa ulazila u Irak.

Istraga nije pronašla dokaze da je Kofi Annan utjecao da se Cotecni dodijeli ugovor.

"Nema dokaza da je odabir Cotecne 1998. bio predmet bilo kakva potvrdnog ili nedoličnog utjecaja glavnog tajnika na proces nadmetanja ili odabiranja", reklo je izvješće.

Izvješće je, međutim, okrivilo Annana za "nedostatnu", jednodnevnu istragu ugovora Cotecne i reklo da je ona trebala biti povjerena neovisnoj UN-ovoj nadzornoj agenciji.

Ono je također optužilo tvrtku Cotecna i Kojoa Annana da su nastojali prikriti svoj odnos nakon što je ugovor dodijeljen, a Kojoa da je namjerno obmanjivao svoga oca glede svojih odnosa s Cotecnom.

Sam Annan je u priopćenju nakon objave izvješća rekao kako ga je "kao što se uvijek nadao i čvrsto vjerovao, istraga oslobodila optužbi za bilo kakvo nedjelo".

Volckerov odbor istražuje navode o korupciji i lošem vođenju 67 milijardi dolara vrijednog programa nafta-za-hranu koji je započeo 1996. i okončan 2003. Prema programu kojim je upravljao UN Iraku je bilo dozvoljeno da prodaje naftu i kupuje humanitarne potrepštine za svoje stanovništvo kako bi mu se olakšale UN-ove sankcije nametnute Iraku 1990. nakon invazije Kuvajta.

Saddam Hussein je nastojeći izigrati sankcije navodno bivšim vladinim dužnosnicima, aktivistima i novinarima niza zemalja te UN-ovim dužnosnicima davao vaučere na iračku naftu koji su se mogli preprodati uz dobit.

Istrage američkog Kongresa ustvrdile su da je Husseinov režim ilegalno zaradio više od 21 milijardu dolara raznim prijevarama u okviru programa te ilegalnim prodajama nafte izvan njega.

Neki američki kongresnici, posebice senator Norm Coleman, pozivali su Annana da podnese ostavku zbog skandala s programom. Nijedna članica UN-a, međutim, uključujući Sjedinjene Države nisu to zatražile.

Konačno Volckerovo izvješće o programu nafta-za-hranu očekuje se sredinom ove godine. Prethodno izvješće je optužilo UN-ovog bivšeg čelnika programa Benona Sevana da je usmjerio ugovore za prodaju nafte vrijedne 1,5 milijuna dolara svome prijatelju, trgovcu iz Egipta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙