FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RZB: dioničko tržište RH vrlo ovisno o političkom riziku

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko dioničko tržište vrlo jeovisno o političkom riziku zemlje te se većina političkih uspona ipadova zemlje lako može pratiti promatranjem hrvatskih dioničkihindeksa, ocjena je koju su analitičari Raiffeisen istraživanja izgrupe Raiffeisenzentralbank (RZB) objavili u publikaciji "Hrvatskodioničko tržište".
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko dioničko tržište vrlo je ovisno o političkom riziku zemlje te se većina političkih uspona i padova zemlje lako može pratiti promatranjem hrvatskih dioničkih indeksa, ocjena je koju su analitičari Raiffeisen istraživanja iz grupe Raiffeisenzentralbank (RZB) objavili u publikaciji "Hrvatsko dioničko tržište".

Kao primjer ovisnosti kretanja na tržištu kapitala o političkim događajima navodi se da je, nakon što je sredinom prosinca 2004. godine Hrvatska dobila uvjetovani datum za početak pregovora s Europskom unijom, hrvatsko dioničko tržište zabilježilo izuzetan rast prometa i vrijednosti indeksa.

Nakon što je početak ove godine donio smirivanje tržišta, analitičari RZB-a navode kako se trenutno odnos cijena i očekivanih zarada za 2004. kreće između 14 i 15, što je za oko 22 posto iznad vrednovanja tržišta u regiji, s izuzetkom Češke.

"Iako na prvi pogled tržište možda ostavlja dojam precijenjenosti, detaljnija analiza daje fundamentalnu podršku ovakvom vrednovanju. Jedno od objašnjenja je specifična sektorska alokacija", kažu analitičari RZB-a te pojašnjavaju kako je 10 do 15 posto hrvatskog tržišnog indeksa izravno ili neizravno povezano s turizmom, a taj je sektor je na domaćem, regionalnom i internacionalnom tržištu okarakteriziran visokim odnosom cijena i zarada (iznad 20).

Osim turističkih kompanija, značajan udio imaju i velika poduzeća koja imaju značajne tržišne udjele, ali im je za veću profitabilnost nužno reorganiziranje.

"Nakon što je hrvatsko dioničko tržište dostiglo zavidnu tržišnu kapitalizaciju, pred njim se nalazi još par razvojnih stepenica. Osim rasta udjela prometa u bruto domaćem proizvodu daljnji razvoj želimo mjeriti i rastom razine transparentnosti korporacijskog upravljanja", zaključuju analitičari RZB-a.

U ovoj su publikaciji posebno obrađene hrvatske najlikvidnije dionice, pa tako analitičari RZB-a za dionice Adris grupe, Plive, Dom Holdinga i Ericssona Nikole Tesle preporučuju kupnju ('Buy'), dok se dionice Podravke preporučuju za držanje ('Hold').

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙