FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA zahtijeva ukidanje subvencija u zemljama-uvoznicama nafte

PARIZ, 4. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izvršni direktor Međunarodneagencije za energetiku (IEA) Claude Mandil pozvao je zemlje-uvoznicenafte da što prije ukinu subvencije u energetskom sektoru jer potičupotrošnju.
PARIZ, 4. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Claude Mandil pozvao je zemlje-uvoznice nafte da što prije ukinu subvencije u energetskom sektoru jer potiču potrošnju.

"Tržište nafte ne funkcionira dobro jer potražnja ne reagira u značajnijoj mjeri na signale koje emitiraju cijene", izjavio je Mandil u razgovoru za The Financial Times. "Svaka subvencija iskrivljuje tržište i šalje krivi signal jer se roba čini manje skupom nego što stvarno jest", dodaje Mandil.

Njegove izjave uslijedile su nakon što su cijene sirove nafte na londonskom tržištu u ponedjeljak dosegnule rekordnu razinu od 57,05 dolara po barelu.

"Mislimo da je vrijeme za pokretanje odgovarajućih programa i politike, usmjerenih na efikasnu upotrebu energije, kako bi se pomoglo tržišnim čimbenicima da reagiraju na signale u vidu visokih cijena", dodao je.

Mandil je izjavio da je IEA u potpunosti svjesna kako su mnoge od tih subvencija motivirane socijalnim razlozima ali smatra da bi te probleme trebalo rješavati na druge načine.

Razvijene azijske zemlje poput Kine, Indonezije i Malezije proteklih su tjedana snizile subvencije za gorivo, povećavši tako cijene benzina i dizela između šest i 30 posto. Usprkos tome, regija je još uvijek na najboljem putu da dosegne 40 posto udjela u ovogodišnjem povećanju globalne potražnje za naftom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙