FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Pripadnici policije u BiH i vojnih snaga Europske unije u toj zemlji (EUFOR) zaplijenili su na graničnom prijelazu između BiH i Srbije pošiljku koja je sadržavala 52 kg heroina, priopćilo je u utorak Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu.

Operacija koja je izvedena u ponedjeljak u večernjim satima dio je stalnih napora usmjerenih na borbu protiv organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju.

Kako se pojašnjava u priopćenju, u zajednički izvedenoj akciji policajci i vojnici EUFOR-a zaustavili su jedno vozilo u blizini graničnog prijelaza Pavlovića most. Osobe koje su se nalazile u vozilu uhićene su i odvedene su na ispitivanje koje provode pripadnici policije BiH o čemu je izviješteno i Državno tužiteljstvo. Prema procjena EUFOR-a vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu iznosila bi više milijuna eura.

SARAJEVO

Osmorica bivših gradonačelnika Sarajeva uputili su prijedlog da se nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan imenuje za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nakon što u studenom istekne mandat Paddyju Ashdownu.

Kako u utorak prenosi sarajevsko "Osloobđenje" bivši gradonačelnici Sarajeva Salko Selimović, Vaso Radić, Juraj Martinović, Tarik Kupusović, Dane Olbina, Dane Maljković, Dragutin Kosovac i Rasim Gačanović pismo s takvim prijedlogom uputili su Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara tražeći da se te institucije angažiraju na izboru novog Visokog predstavnika.

Bivši gradonačelnici Sarajeva drže kako je Milan Kučan najpogodnija osoba za novog visokog predstavnika jer ima mnoštvo pozitivnih rezultata u svom radu a posebice iz razdoblja kada je obnašao dužnost slovenskog predsjednika.

Visokog predstavnika za BiH imenuje Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija a na tu odluku vlasti BiH do sada nisu imale nikakvog utjecaja.

PEKING

Kina trenutačno vodi kampanju grube represije ujgurskih muslimana u pokrajini Xinjiang, na zapadu zemlje, u ime antiterorističke borbe, navode u utorak dvije organizacije zaštite ljudskih prava.

"U najtežim slučajevima miroljubivi aktivisti su uhićeni, mučeni, čak pogubljeni", prema Human Rights Watchu i Human Rights in China, dvjema organizacijama koje su objavile zajedničko izvješće na 114 stranica posvećeno Xinjiangu.

"Najteže represije su usmjerene protiv optuženih za separatizam, što politički dužnosnici sve češće smatraju 'terorizmom', nastavlja se u izvješću. "Peking Ujugure smatra prijetnjom za kinesku državu", naglašava Sharon Hom, generalna direktorica Human Rights in China.

BAGDAD

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld pozvao je u utorak iračku vladu da izbjegne čistke među snagama sigurnosti i drugim državnim institucijama koje se formiraju.

"To ne možete raditi, ako pokušavate stvoriti zapovjedni lanac u iračkim snagama sigurnosti i svladati pobunu", rekao je Rumsfeld novinarima u zrakoplovu kojim je iz Washingtona letio u Bagdad kamo je u utorak stigao u nenajavljeni jednodnevni posjet.

Prvi puta je jedan američki dužnosnik tako izravno spomenuo strahovanja da će šijiti, koji su pobijedili na zakonodavnim izborima 30. siječnja, pokrenuti čistke u službama sigurnosti i drugim ministarstvima.

JERUAZLEM

Vojni ataše izraelskog premijera Ariela Sharona pokazao je američkom predsjedniku Georgu Bushu fotografije iranskih nuklearnih postrojenja, javio je u utorak izraelski državni radio.

General Yoav Gallan iz izaslanstva koje je pratilo Sharona na susretu s Bushom u Teksasu, pokazao je američkom predsjedniku fotografije kao i informacije koje su sakupile izraelske obavještajne službe, dodao je radio. Izraelski radio prenosi kako ti dokumenti dokazuju da je iranski vojni nuklearni program jako "napredan".

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je potvrdio da su Sharon i Bush razgovarali o Iraku. Na pitanje jesu li Bush i Sharon spomenuli mogućnost da Izrael pokrene preventivni vojni napad na iranska nuklearna postrojenja, McClellan je odgovorio negativno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙