FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno premašile 54 dolara po barelu

LONDON, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u srijedu dok su trgovci razmatrali naznake o usporavanju porastapotražnje u Kini te očekivali tjedno izvješće američke vlade koje bipo prognozama trebalo ponovno pokazati porast zaliha sirove nafte unajvećem svjetskom potrošaču.
LONDON, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu dok su trgovci razmatrali naznake o usporavanju porasta potražnje u Kini te očekivali tjedno izvješće američke vlade koje bi po prognozama trebalo ponovno pokazati porast zaliha sirove nafte u najvećem svjetskom potrošaču.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 11 centi na 54,12 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio pet centi na 53,08 dolara.

Cijene nafte porasle su 25 posto od početka godine zbog slabog dolara koji je potaknuo spekulativne fondove da preusmjere novac s valutnih na tržišta dionica. Analitičari pak ističu da bi porast zaliha sirove nafte u SAD-u mogao potaknuti neke spekulante na dobitonosne prodaje. Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati porast zaliha sirove nafte za 2,2 milijuna barela.

"Budu li zalihe sirove nafte ponovno snažno porasle, trebat će uzeti u obzir mogućnost da će spekulativni fondovi postati malo nervozni s obzirom na svoje pozicije na kraju tromjesečja", naglašava David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Nagli porast potražnje u svijetu opteretio je međunarodnu opskrbu ali analitičari tvrde da bi usporavanje porasta potražnje u Kini moglo biti izraženije nego što se očekuje. "Čini se da tržište još nije svjesno činjenice da potražnja u Kini, glavnom motoru svjetskog rasta, pokazuje jasne znakove gubitka daha", napominje Deborah White iz SG Commodities.

"Pri cijeni od 50 dolara po barelu dosegnuli smo razinu koja prilagođuje potražnju ponudi", dodaje White.

OPEC je suspendirao razgovore o novom povećanju plafona proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno. "Nastavit ćemo razgovore kada cijene porastu", kazao je predsjednik OPEC-a kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

"Moramo biti strpljivi u aktualnom razdoblju i u rugom tromjesečju jer cijene nisu porasle ali mislim da će proizvodnja biti povećana na kraju drugog tromjesečja zbog potreba tržišta", istaknuo je predsjednik OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙