FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na najnižim razinama u zadnjih šest tjedana

LONDON/FRANKFURT , 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se spustile na najniže razine u zadnjih šesttjedana, predvođene financijskima koje su pogođene izgledima za bržimrastom kamatnih stopa u SAD-u.
LONDON/FRANKFURT , 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se spustile na najniže razine u zadnjih šest tjedana, predvođene financijskima koje su pogođene izgledima za bržim rastom kamatnih stopa u SAD-u.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 posto, na 4.900 bodova. Frankfurtski DAX indeks se spustio 0,61 posto, na 4.294 bodova.

Američka središnja banka Fed podigla je kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 2,75 posto, no signalizirala je da bi mogla ubrzati zaoštravanje monetarne politike za obuzdavanje inflacije. Analitičari kažu da strahovi od većeg podizanja kamatnih stopa povećavaju rizik za tržišta dionica.

"Fed je priznao jačanje gospodarskog rasta i cjenovnih pritisaka, i sugerirao da je daljnje zaoštravanje monetarne politike nužno kako inflacija ne bi izmakla kontroli", kazao je Goldman Sachs u svojem izvješću.

Pod pritiskom su se našle dionice financijskog sektora, pri čemu su one britanskog Lloyds TSB-a, Deutsche Banka i BNP Paribasa, koje su sve redom oslabile jedan posto.

Na gubitku su se našle i dionice naftnih kompanija budući su se cijene nafte spustile prema 55 dolara po barelu na američkom tržištu kako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra povećanje isporuka. Pritom su dionice Totala i Royal Dutch/Shella oslabile po jedan posto.

I tehnološki sektor zabilježio je pad cijena dionica, među kojima su se isticale Nokijine, izgubivši 1,7 posto na vrijednosti, te Ericssonove, koje su oslabile jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,87 posto, na 11.739 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙