FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strateški plan razvoja izradilo 28 od 38 gradskih kulturnih ustanova

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Strateške planove kulturnog razvojaizradilo je 28 gradskih kulturnih ustanova od njih 38, izvijestila jedanas članica Gradskog poglavarstva za kulturu Andrea Zlatar nakondovršetka prvog ciklusa obrazovnog programa "Organizacijski razvoj istrateško planiranje u kulturnim ustanovama i organizacijama GradaZagreba".
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Strateške planove kulturnog razvoja izradilo je 28 gradskih kulturnih ustanova od njih 38, izvijestila je danas članica Gradskog poglavarstva za kulturu Andrea Zlatar nakon dovršetka prvog ciklusa obrazovnog programa "Organizacijski razvoj i strateško planiranje u kulturnim ustanovama i organizacijama Grada Zagreba".

Program je za ravnatelje i voditelje kulturnih ustanova organizirao Gradski ured za kulturu i u tu svrhu uložio 800.000 kuna.

Zanimljivo je da su najviše truda u izradu strateških planova uložile institucije koje imaju malo novca i oslanjaju se na vlastite ljudske resurse, dok financijski najmoćnije ustanove nisu sudjelovale u izradi strateških planova, a to su Zagrebačka filharmonija, KD Vatroslava Lisinskog, Koncertna direkcija Zagreb, GDK Gavella, Satiričko kazalište Kerempuh, GZK Komedija, Gradsko kazalište Trešnja, ZKM, Muzej Grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt.

Andrea Zlatar je na konferenciji za novinare podsjetila da su u proteklih 15 godina kulturne ustanove prolazile kroz "turbulentne uvjete" jer su se promijenili i ekonomski i pravni uvjeti njihova funkcioniranja u tranzicijskim okolnostima.

"Faktor obrazovanja bio je izrazito zanemaren u kulturnim institucijama pa se osjeća kronični nedostatak osoba sa znanjem kulturnog menagementa koje bi upravljale gradskim ustanovama u kulturi", rekla je Zlatar i najavila da se sličan obrazovni ciklus uskoro planira i za nezavisnu kulturnu scenu.

"Dok Zagreb ne promijeni način upravljanja kulturnim institucijama, to se neće desiti ni u ostatku Hrvatske", ustvrdila je.

Autor i voditelj obrazovnog programa Sanjin Dragojević je naveo da Hrvatska, za razliku od drugih tranzicijskih zemalja poput Poljske i SiCG, znatno zaostaje u kulturnom obrazovanju napominjući da u hrvatskim kulturnim ustanovama najviše nedostaju znanja iz međunarodne kulturne suradnje, umrežavanja partnerstva i koprodukcije te znanja vezana uz marketing kao i odnose s javnošću.

Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević je najavio da će Grad Zagreb, po uzoru na slovensko zakonodavstvo, predložiti Ministarstvu kulture izradu jedinstvenog zakona o kulturnim ustanovama, kako bi ravnatelji imali financijsku odgovornost za poslovanje kulturnih ustanova, ali i veće ovlasti primjerice u odabiru zaposlenika.

"Namjera nam je da zaštitimo autonomnost kulturnih institucija", ustvrdio je Stojsavljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙