FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

VATIKAN

Kardinali Rimokatoličke crkve, koji će 18. travnja početi konklavu za izbor novog pape, u nedjelju su imali dan odmora i održali opći sastanak, a rimski vikar kardinal Camillo Ruini pozvao je u međuvremenu vjernike da ne budu nestrpljivi u očekivanju nasljednika Ivana Pavla II. U nedjelju popodne na još jednoj misi žalovanja, kardinal Ruini, predsjednik talijanske biskupske konferencije, zatražio je od vjernika da ne budu "uzalud i suviše ljudski znatiželjni da prije vremena doznaju" tko će biti nasljednik Ivana Pavla II. Ruini je u homiliji odao počast Ivanu Pavlu II., vidjevši u njegovom pogrebu simbol međunarodnog "jedinstva". "Pripremamo se da dočekamo u molitvi, povjerenju i ljubavi onoga kojeg će nam Bog dati" za novog rimskog biskupa, dodao je Ruini. Konklava će početi 18. travnja ali su se dotad kardinali odlučili na "medijsku šutnju" u vezi predstojeće konklave i sadržaja njihovih sastanaka.

BEOGRAD

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović u razgovoru za nedjeljno izdanje beogradske Politike izrazio je žaljenje što pokojni papa Ivan Pavao II. nije bio pozvan u posjet Srbiji i naglasio da se radilo o velikom propustu. "Smatram da je to bio veliki propust. Čega smo se bojali? Jesmo li mi Srbi, pravoslavci, toliko slabi da bi jedan papin posjet mogao uzdrmati našu pravoslavnu vjeru, našu crkvu i stavove srpskog naroda u smislu državnosti, kulture, vjerskog opredjeljenja?", kazao je mitropolit Jovan za beogradski list. Dodao je da je Ivan Pavao II. bio "karizmatska ličnost s dovoljno snage i hrabrosti da svima uputi određene poruke, uspijevajući da za tu svoju misiju pridobije široke mase ljudi svuda u svijetu". Mitropolit Jovan je također izrazio uvjerenje da će kardinali na konklavi znati izabrati novog papu "koji će biti dorastao vođenju Crkvu u vremenu koje dolazi".

WEIMAR

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je u Weimaru na svečanom obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalad naglasio da je sjećanje na zločine nacionalsocijalizma trajna moralna obveza Njemačke. "Sjećanje na razdoblje nacional-socijalizma, rat, genocid i zločine dio su našeg nacionalnog identiteta. To je stalna moralna odgovornost", rekao je socijal-demokratski kancelar pred 550 bivših zatvorenika tog logora u kojem je ubijeno 56.000 ljudi. "Mi ne želimo i nećemo dozvoliti da nepravda i nasilje, antisemitizam, rasizam i mržnja prema strancima jednog dana ponovno imaju dobiju šansu", dodao je Schroeder. Predsjednik gornjeg doma Njemačkog parlamenta Bundesrata Dieter Althaus, pozvao je na više pozornosti prema desničarskom ekstremizmu. "Moramo se više potruditi i reći više od 'nikada više'", rekao je. Predsjednik Središnjeg vijeća židova u Njemačkoj, Paul Spiegel je ocijenio da se mora nastaviti s oživljavanjem uspomena. Samo na taj način moći će se jamčiti budućim generacijama da patnje svih žrtava nacističkog razdoblja nisu bile potpuno uzaludne", rekao je.

JERUZALEM

Izraelska policija je u nedjelju blokirala pristup aktivistima izraelske krajnje desnice do Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu gdje su se tisuće muslimana mobilizirale kako bi "obranile" treće sveto mjesto islama. Tamo je bila predviđena manifestacija izraelske krajnje desnice, koju je policija zabranila. Oko 3.000 policajaca je bilo raspoređeno oko starog grada Jeruzalema, a uhićena su 22 aktivista krajnje desnice. U sukobima sa snagama reda lakše je ranjeno 9 Palestinaca i 3 policajca. Strahujući od sukoba, izraelske vlasti su pristup dozvolile jedino izraelskim Arapima i Palestincima iz istočnog Jeruzalema starijim od 40 godina te ženama. Ta mjera ipak nije spriječila političkog šefa islamističkog pokreta Hamas na Zapadnoj obali, šeika Hasan Yusefa da se pridruži tisućama muslimana koji su se u nedjelju okupili na Platou džamija.

WASHINGTON

Američki centar za pokretanje uzbune od tsunamija objavio je u nedjelju da ne postoji opasnost od tsunamija u Aziji nakon snažnog potresa od 6,7 stupnjeva po Richterovoj skali, na pučini Indonezije. "Ne postoji opasnost od tsunamija na obalama Pacifika", prema biltenu objavljenom na internet stranici Centra za uzbunjivanje smještenog u Honoluluu. Centar međutim precizira da potres te jačine može izazvati izolirane tsunamije koji mogu biti razarajući na obalama udaljenim manje od 100 km od epicentra potresa". Centar traži od lokalnih vlasti da budu "svjesne te mogućnosti i poduzmu odgovarajuće mjere". Epicentar najnovijeg potresa od nedjelje lokaliziran je blizu otoka Siberut, stotinjak km jugozapadno od grada Painan na Sumatri, a podrhtavanje se osjetilo do Singapura.

OSLO

Norveški kralj Harald (68), kojemu je operirano srce 1. travnja, u nedjelju je podvrgnut zahvatu punktiranja tekućine koja mu se nakupila u srčanoj maramici, objavila je kraljevska palača. Kraljevi liječnici otkrili su "tekućinu koja se skupila u membrani oko njegova srca" nakon intervencije kojoj je podvrgnut početkom mjeseca, navodi se u priopćenju. Medicinska ekipa donijela je odluku o punktiranju jer "tekućina sprječava srce da vrši svoj posao", objasnio je glavni kirurg bolnice Ullevaal iz Osla. Princ prijestolonasljednik, 31-godišnji Haakon, vrši dužnost regenta i zamjenjuje oca tijekom oporavka. Kralju Haraldu 1. travnja je operativno liječena aortna stenoza i bilo je objavljeno da je postupak uspješno proveden i da se kralj oporavlja.

PODGORICA

Crnogorski ministar policije Dragan Đurović ponovno je u nedjelju demantirao informacije o navodnom skrivanju haškog optuženika, umirovljenog srspkog generala Nebojše Pavkovića u Crnoj Gori. Đurović je kazao kako "Crna Gora ima precizno i jasno stajalište o suradnji s Haškim tribunalom, što znači da će svi optuženi za ratne zločine, koji se nađu na njenom teritoriju, biti uhićeni". "Crnogorska Vlada dobro surađuje s Haagom, a tijekom nedavna posjeta glavne tužiteljice Tribunala Carle del Ponte dogovorili smo uspostavljanje još kvalitetnijih odnosa i Crna Gora se toga pridržava", kazao je Đurović u Podgorici

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙