FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati
ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati

WEIMAR, Njemačka

Gotovo 550 bivših logoraša okupilo se u nedjelju u Weimaru, u istočnoj Njemačkoj, na svečanom obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalda u kojemu je ubijeno 56.000 ljudi. Riječ je o prvoj svečanosti na kojoj se kolektivno obilježava oslobođenje svih nacističkih koncentracijskih logora. Svečanost organizirana u kazalištu u Weimaru počela je koncertom klasične glazbe, a okupljenima bi se trebali obratiti njemački kancelar Gerhard Schroeder te predsjednik njemačkog Nacionalnog židovskog vijeća Paul Spiegel. Među govornicima bit će i dvojica istaknutih pisaca koji su bili zatočeni u Buchenwaldu, Španjolac Jorge Semprun i Mađar Imre Kertesz. Svečanosti su nazočni i američki veterani koji su sudjelovali u oslobođenju logora 11. travnja 1945. godine. Na mjestu na kojemu se nekada nalazio logor, u kojemu je od 1937. do 1945. bilo smješteno 250.000 ljudi, kasnije će biti položen vijenac.

RIM

Unatoč željama vjernika da se Ivana Pavla II. odmah proglasi svetim, kako su tražili tijekom njegova sprovoda u petak, vrijeme za beatifikaciju je duže i zasigurno će proći nekoliko godina prije negoli će Karol Wojtyla postati blaženi. Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls podsjetio je kako nekoga svetim može proglasiti samo papa, pa se prema tome, dok se ne izabere nasljednik Ivanu Pavlu II., ne može se ni govoriti o procesu beatifikacije. Sam proces beatifikacije može početi tek pet godina nakon smrti. No, papa može posebnim dekretom za nekoga skratiti rok. Tako je Ivan Pavao II. samo godinu dana nakon smrti Majke Tereze potpisao dekret o pokretanju postupka za njezinu beatifikaciju, do koje je došlo nakon pet godina. Majka Tereza umrla je 1997. godine, a proglašena je blaženom 2003. godine. Dakle, da bi se Ivana Pavla II. moglo podići na oltar svetaca mora proći najmanje nekoliko, možda pet, godina.

BAGDAD

Djelatnik pakistanskoga veleposlanstva svoje zemlje u Bagdadu, nestao je u glavnom iračkom gradu, priopćili su u nedjelju dužnosnik veleposlanstva i iračka policija. Oni su rekli da je nestali muškarac, Malik Mohammad Javed, pakistanski konzul. Međutim, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Pakistanu Jalil Abbas Jilani rekao je za Reuters u Islamabadu da je Javed djelatnik veleposlanstva, ali nije diplomat. Javed se nije vratio s molitve u džamiji nedaleko od njegova doma u subotu, priopćilo je veleposlanstvo. Više od 150 stranaca oteto je u Iraku prošle godine. Mnogi su na kraju oslobođeni, ali su deseci ubijeni. Neke su otele pobunjeničke skupine kako bi prisilile strane vojnike da napuste zemlje, a neke kriminalci koji su tražili otkupninu.

JERUZALEM

Devetorica izraelskih ekstremista uhićena su u nedjelju ujutro u starom dijelu Jeruzalema, nedaleko od Platoa džamija na kojem židovski ekstremisti planiraju održati molitvu. Među uhićenima je i Israel Cohen, vođa ultranacionalističke skupine "Revava", koji je pozvao na masovnu molitvu na Platou u znak osude evakuacije 8.000 židovskih naseljenika iz pojasa Gaze. Tri tisuće policajaca raspoređene su na Platou džamija i oko njega, a noć je na Platou provelo i nekoliko tisuća muslimana spremnih braniti džamiju Al-Aqsu, treće sveto mjesto islama.

BANJA LUKA

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Branko Perić izjavio je u nedjeljnim Nezavisnim novinama kako je nakon reforme u BiH stvoreno neovisno pravosuđe čime su političari "izgubili mehanizme pritisaka na pravosudne institucije i tijela". Perić izjavu temelji na činjenicama da od kaznene odgovornosti nisu amnestirani ni ministri pa ni najviši dužnosnici u BiH te dodaje kako je Sud BiH spreman procesuirati ratne zločine. "Suci i tužitelji Suda BiH sposobni su i spremni za primjenu najviših europskih standarda u ovim predmetima", kaže Perić. Sudu BiH dosad je pristiglo 10 tisuća prijava za ratne zločine. "Sud ne može procesuirati 10 tisuća osoba. Sud se ne može usmjeriti samo na ratne zločine, a zaboraviti organizirani kriminal, korupciju i opći kriminal. Moramo stvoriti uvjete da društvo ozdravi i bude sposobno okrenuti se budućnosti, a to nije jednostavan proces", rekao je predsjednik VSTS BiH Branko Perić

LJUBLJANA

Premda je tijekom 11 mjeseci od ulaska Slovenije u EU oko 500 stranaca kupilo nekretnine u toj državi, koristeći liberalizaciju tržišta, stanje nije alarmantno i Slovenija neće ostvarivati pravo na zaštitnu klauzulu, što bi mogla ako se ustanovi da to izaziva smetnje na domaćem stambenom tržištu, objavilo je ministarstvo pravosuđa. Većinu nekretnina kupili su stranci slovenskog podrijetla, odnosno iseljenici sa stranim državljanstvom, a prividna "navala" na slovenske nekretnine zapravo je posljedica toga da oni koji su proteklih godina bili u postupku kupovanja sada realiziraju već zaključene ugovore jer više ne moraju dokazivati reciprocitet. Prije ulaska Slovenije u EU stranci zainteresirani za kupnju morali su dokazati da zemlja iz koje dolaze pod istim uvjetima dopušta da Slovenci u njoj mogu kupovati nekretnine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙