FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koordinacijsko tijelo srpske nacionalne manjine donijelo statut

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Koordinacijsko tijelo srpskenacionalne manjine u Hrvatskoj na današnjoj je konstituirajućojsjednici donijelo Statut, na temelju kojega će to tijelo preuzetiobveze i izvore financiranje sadašnjega Srpskog narodnog vijeća.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Koordinacijsko tijelo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na današnjoj je konstituirajućoj sjednici donijelo Statut, na temelju kojega će to tijelo preuzeti obveze i izvore financiranje sadašnjega Srpskog narodnog vijeća.

Po toj odluci, SNV bi idućih dana trebalo donijeti odluku o prestanku svoga postojanja.

Takvom rješenju su se usprotivili izaslanici iz Istarske, Primorsko-goranske i Bjelovarske županije, upozoravajući da će novoosnovano tijelo imati nejasan pravni status.

SNV je, naime, registriran kao udruga građana i kao takva ima pravo na financiranje svojilh projekata iz državnog proračuna.

S druge strane, koordinacija vijeća određene nacinalne manjine osniva se na temelju Ustavnog zakona i u njezinu radu sudjeluje više od polovice vijeća nacionalne manjine u županijama.

Dio izaslanika smatra da će nejasan pravni položaj koordinacije stvoriti pretpostavke za njezino ukidanje, a dio njih očekuje i da će iz koordinacije ubrzo istupiti neka manjinska vijeća.

Predsjednik SNV-a i jedini kandidat za predsjednika koordinacijskog tjiela Milorad Pupovac, odbacuje takva tumačenja i tvrdi da je SNV, iako ne formalno, od samog svoga osnutka igrao ulogu manjinske samouprave.

Upozorio je da Ustavni zakon nije predvidio pravnu osobnost koordinacjie.

"Onaj tko je predlagao takvo rješenje, znao je dobro što hoće i očito ne želi da koordinacija ikada zaživi", ustvrdio je Pupovac.

Istaknuo je, da je riječ o "vrsti bajpasa", dok koordinacija ne stekne vlastitu pravnu osobnost, zajamčenu sporazumom između SDSS-a i Vlade.

Upozorio je da koordinacjia u protivnom, neće imati novca za funkcioniranje.

Protiv predloženog statuta glasovalo je šest od 70 izaslanika, a jedan je ostao suzdržan.

U tijeku je izbor predsjednika, njegova zamjenika i generalnog tajnika, četiri potpredsjednika, nadzornog odbora i članova sedam odbora toga tijela.

Jedini kandidat za predsjednika je Milorad Pupovac, za njegovu zamjenicu Nada Radić iz Karlovca, a za tajnika Dragoljub Orlović iz Zagreba.

Koordinacijsko tijelo će u nastavku sjednice odlučiti i o zastavi srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te osnovati odbor za utvrđivanje prijedloga simbola srpske manjine u RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙