FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS-a izražava zabrinutost predloženim izmjenama izbornog zakonodavstva

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Misija OESS-a u Republici Hrvatskojuputila je danas priopćenje u kojem izražava zabrinutost da bipredložene promjene u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, koje su uHrvatski sabor upućene u hitnu proceduru mogle ozbiljno ograničitipravo glasa mnogih građana, poglavito manjinskih birača.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj uputila je danas priopćenje u kojem izražava zabrinutost da bi predložene promjene u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, koje su u Hrvatski sabor upućene u hitnu proceduru mogle ozbiljno ograničiti pravo glasa mnogih građana, poglavito manjinskih birača.

Misija preporučuje uporabu istih propisa o upisu birača kao i na posljednjim lokalnim izborima te je mišljenja da bi svaka reforma treba biti zasnovana na širokom konsenzusu između političkih i čimbenika civilnog društva nakon provedene javne rasprave.

OESS smatra da bi prijedlozi uključeni u nacrt izmjena i dopuna Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave mogli ograničiti pravo glasa mnogih birača koji privremeno rade ili žive izvan mjesta svoga prebivališta, a što će po njima najvjerojatnije imati nerazmjeran učinak na izbjeglice.

U priopćenju se prenosi izjava veleposlanika Petera Semnebya, voditelja Misije OESS-a, da "raseljenim hrvatskim Srbima koji nesvojevoljno žive izvan Hrvatske mora biti omogućeno glasovanje".

Navodi da prijedlog zakonskih izmjena ne konkretizira kako bi vlasti provjeravale žive li građani doista u mjestu prebivališta. "Ti strogi uvjeti koji se odnose na mjesto stanovanja uvode mogućnost administrativne samovolje. Bio bih osobito zabrinut ako bi se takva kontrola poduzimala putem policijske provjere od vrata do vrata", izjavio je Semneby.

Također je upozorio na uvođenje kriterija za izbjeglice i raseljene osobe o ispunjavanju uvjeta vezano uz imovinu, koji bi, smatra, mogli dovesti do nepravičnog isključenja mnogih birača.

Navodeći kako je došlo do nekih pozitivnih promjena u izbornom zakonodavstvu, smatra da znatan dio posla još treba obaviti na nekoliko preostalih ključnih područja kao što je osnivanje stalnog tijela koje bi upravljalo izborima: ažuriranje popisa birača; organizaciju glasovanja izvan zemlje; jasne izborne postupke za manjine na lokalnim izborima te izborima za vijeća za nacionalne manjine; uređivanje financiranja izborne promidžbe; pravedan pristup medijima; domaće promatranje izbora.

Misija je pripravna hrvatskim vlastima pružiti svu potrebnu pomoć, posebice putem mišljenja i preporuka OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava te Venecijanske komisije (Vijeće Europe), navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙