FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac o razlozima odgode odluke o preimenovanju ulica u Plaškome

PLAŠKI, 6. travnja 2005. (Hina) - Na prijedlog Srpskoga narodnogvijeća (SNV) Općinsko vijeće Plaškog na jučerašnjoj je izvanrednojsjednici do 1. srpnja odgodilo primjenu odluke o preimenovanju ulica itrgova jer bi, po riječima predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, dotada Koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine trebala uskladitipolitiku isticanja nacionalnih simbola.
PLAŠKI, 6. travnja 2005. (Hina) - Na prijedlog Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Općinsko vijeće Plaškog na jučerašnjoj je izvanrednoj sjednici do 1. srpnja odgodilo primjenu odluke o preimenovanju ulica i trgova jer bi, po riječima predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, do tada Koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine trebala uskladiti politiku isticanja nacionalnih simbola.

Pupovac je za Hinu objasnio da će SNV u subotu održati skupštinu na kojoj bi to tijelo trebalo prerasti u Koordinaciju vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Taj zakon je, naime, predvidio mogućnost da više od polovice vijeća određene nacionalne manjine pri županijskim skupštinama može osnovati svoju koordinaciju.

Takva se koordinacija se osniva za područje čitave države i, među ostalim, odlučuje o uporabi znamenja i simbola nacionalne manjine te o načinu obilježavanja manjinskih praznika.

Uz suglasnost Savjeta za nacionalne manjine Koordinacija može odlučiti i o zastavi te o himni nacionalne manjine. Uz hrvatsku nacionalnu zastavu manjina bi u tom slučaju mogla isticati i vlastitu, a prije manjinske obvezatno bi se izvela hrvatska nacionalna himna.

Radmila Medaković, načelnica Plaškog, potvrdila je da je na SNV-ov prijedlog Općinsko vijeće ododilo preimenovanje ulica. Izjavila je da je razlog takvoj odluci blizina idućih lokalnih izbora.

Na pitanje znači li to da je imenovanje ulica prepušteno novom sazivu Općinskog vijeća, Medaković je rekla da nije, jer odluka stupa na snagu 1. srpnja, "ali Vijeće u novom sazivu može donijeti i novu odluku".

Izvanredna sjednica Vijeća, na kojoj je bilo osam od petnaest vijećnika, prihvatilo je jučer odgodu preimenovanja ulica i trgova sa sedam SDSS-ovih glasova, SDP-ov vijećnik bio je protiv, tri vijećnika HDZ-a, jedan HSP-a i jedan nezavisni nisu se odazvali, a mandat jednog HSS-ova vijećnika je prijeporan.

Zahtjev SNV-a, na temelju kojeg je održana izvanredna sjednica, potpisao je 25. ožujka predsjednik Pupovac. U njemu piše da se odgoda predlaže "zbog općega društvenog konteksta i reakcije šire javnosti" te da bi se "SNV u potpunosti konstituirao u Nacionalnu koordinaciju vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj". Odluka se odgađa i zato, navodi se, kako bi se obavile konzultacije i zauzelo jedinstveno stajalište na nacionalnoj razini te donijela odluka o znamenju i simbolima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙