FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Pododbor za hrvatsku manjinu za emisiju vojvođanskim Hrvatima na TV Novom Sadu

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Saborski Pododbor za hrvatsku manjinuu europskim zemljama podržao je danas zahtjev Nacionalnog vijećahrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori da se na TV Novi Sadvrati emisija namijenjena vojvođanskim Hrvatima.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Saborski Pododbor za hrvatsku manjinu u europskim zemljama podržao je danas zahtjev Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori da se na TV Novi Sad vrati emisija namijenjena vojvođanskim Hrvatima.

Od ravnatelja HRT-a Mirka Galića Pododbor traži da poveća minutažu za emisije namijenjene Hrvatima u inozemstvu.

Pododbor se usprotivio prijedlozima uvođenja bunjevačkoga jezika umjesto hrvatskoga u osnovne škole u Vojvodini, a od relevantnih tijela u Srbiji i Crnoj Gori traži što skoriju ratifikaciju sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, kojega je nedavno potvrdio Hrvatski sabor.

Dio članova Pododbora iz redova HDZ-a smatra da je važnije utvrditi broj prognanih i ubijenih Hrvata iz SiCG nego vratiti hrvatske emisije i jezik u Vojvodini.

Pododbor je stoga od OESS-a i Uprave za prognanike i izbjeglice zatražio da utvrdi točan broj Hrvata prognanih iz SiCG.

Na sjednici je upozoreno i na neslogu koja vlada među Hrvatima u Vojvodini, ali i u Crnoj Gori u kojoj je, kažu članovi Pododbora hrvatska manjina, u znatno boljem stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙