FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor izmijenio Zakon o lokalnim izborima

ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor večeras je izmijenio Zakon oizboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područnesamouprave, tako da će izborna šutnja na dan održavanja lokalnihizbora trajati do 19 sati, odnosno zatvaranja birališta, a ne, kao dosada, do 24 sata.
ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor večeras je izmijenio Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, tako da će izborna šutnja na dan održavanja lokalnih izbora trajati do 19 sati, odnosno zatvaranja birališta, a ne, kao do sada, do 24 sata.

U biračkim odborima morat će biti zastupljene sve političke grupacije u pojedinoj općini ili gradu gdje se provode izbori, a propisuju se i novčane sankcije za kršenje izborne šutnje.

Danom raspisivanja redovnih lokalnih izbora prestaje mandat predstavničkih tijela koja su u mandatu.

Saborska većina nije prihvatila amandman Odbora za nacionalne manjine, po kojemu se lokalni izbori ne bi mogli provesti u lokalnim jedinicama koje svoje statute nisu uskladile s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Zastupnici su se, naime, priklonili stavu Vlade da će se eventualni manjak zastupnika nacionalnih manjina u nekim lokalnim jedinicma, kao i do sada, rješavati dopunskim izborima.

Sabor je konačni prijedlog zakona o područjima županija, gradova i općina, kojim se predviđa osnivanje devet novih općina, proglasio prvim čitanjem i uputio ga u drugo saborsko čitanje, a u drugo čitanje upućene su i izmjene Zakona o lokalnoj (područnoj) samoupravi.

U drugo čitanje upućene su i izmjene Ovršnog zakona, kojima je cilj rasteretiti sudove, te izmjene Zakona o Zakladi policijske solidarnosti.

Nakon glasovanja, Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 13. će sjednicu nastaviti u iduću srijedu, 30. ožujka, budući da su se zastupnici dogovorili da zbog uskršnjih blagdana Sabor sutra i prekosutra na zasjeda.

Zaključujući zasjedanje, predsjednik Sabora Vladimir Šeks svim je zastupnicima poželio sretne uskršnje blagdane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙