FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: izmjene pravila za lokalne izbore podržali gotovo svi zastupnički klubovi

ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o izborima zapredstavnička tijela lokalne samouprave podržali su danas saborskiklubovi zastupnika s izuzetkom SDSS-a, koji traži da se lokalni izborine provedu u općinama i gradovima koji svoje statute nisu uskladili sUstavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.
ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o izborima za predstavnička tijela lokalne samouprave podržali su danas saborski klubovi zastupnika s izuzetkom SDSS-a, koji traži da se lokalni izbori ne provedu u općinama i gradovima koji svoje statute nisu uskladili s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Milorad Pupovac (SDSS) podsjetio je da Ustavni zakon manjinama jamči proporcionalnu zastupljenost u gradskim i općinskim vijećima, ali i poglavarstvima.

Do sada se zastupljenost osiguravala u predstavničkim tijelima, ali u poglavarstvima je ovisila o tome jesu li manjinski predstavnici uspjeli ući u poglavarstva kroz koaliranje sa strankama, upozorio je Pupovac, te naglasio da "politička pogodba više ne smije biti uvjet za ostvarivanje zakona".

SDSS stoga traži da se izbori ne provedu u gradovima i općinama koje kroz svoje statute nisu osigurale manjinsku zastupljenost u vijećima i poglavarstvima, a o prihvaćanju tog amandmana ovisit će i SDSS-ova potpora predloženim izmjenama.

Pupovac je odbacio prijedlog da se u takvim lokalnim jedinicama izbori provedu po sadašnjoj praksi, odnosno da se zastupljenost manjina osigura kroz dopunske izbore, ističući kako su rokovi za usklađivanje statuta postavljani i ranije, a da ih općine i gradovi jednostavno nisu ispoštovali.

Upozorio je da nisu propisane sankcije za kršenje Ustavnog zakona, te da nije poznat broj općina koje nisu uskladile statute.

Predložene izmjene podržali su i oporbeni klubovi, uz primjedbu da se donose u 'cajtnotu', manje od dva mjeseca prije izbora, što je, kažu, nekorektno prema biračima.

HNS i SDP tako predlažu da se zakonom zabrani promjena izbornih pravila najmanje godinu dana prije održavanja lokalnih izbora.

Pozdravili su Vladino odustajanje od rješenja po kojem nositelji lista ne bi ujedno morali biti i kandidati za gradonačelnike, načelnike općina i župane. Takvo će rješenje, smatra Zvonimir Mršić (SDP), osigurati visoku personalizaciju izbornih kampanja.

Željko Pecek je potporu HSS-a predloženim izmjenama uvjetovao prihvaćanjem amandmana da kandidati za izbore svoje kandidature ne moraju ovjeriti kod javnih bilježnika, kako je predloženo, nego kod Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Nezadovoljan je, kaže, i činjenicom da će u DIP-u i dalje sjediti samo suci, jer time, upozorava, oni gube dragocjeno vrijeme koje moraju posvetiti pravosuđu, te pozvao da se odmah nakon lokalnih izbora priđe izradi jedinstvenog izbornog zakona za sve izbore - parlamentarne, predsjedničke i lokalne.

Zlatko Kramarić (HSLS/LS/DC) izrazio je žaljenje zbog činjenice da je HDZ odustao od predizbornog obećanja o neposrednom izboru čelnih ljudi gradova, općina i županija.

Na to mu je odgovorio Emil Tomljanović (HDZ), rekavši da uvođenje neposrednog izbora zahtijeva široku analizu ustavnih odredbi, pa čak i izmjena Ustava, što, ističe, nije moguće žurno provesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙