FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: Neće biti zaštićenih svjedoka u slučaju "Lijanovići"

SARAJEVO,8. travnja 2005.(Hina) - Na suđenju bivšem članuPredsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću i ostalimaoptuženima u slučaju "Lijanovići" neće biti zaštićenih svjedoka,odlučio je Sud Bosne i Hercegovine a prenosi u petak sarajevski"Dnevni avaz".
SARAJEVO,8. travnja 2005.(Hina) - Na suđenju bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću i ostalima optuženima u slučaju "Lijanovići" neće biti zaštićenih svjedoka, odlučio je Sud Bosne i Hercegovine a prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Prema navodima ovog lista sudac za prethodno saslušanje Steven Swanson, odlučujući po zahtjevu tužitelja Johnatana Rattela i obrane, u četvrtak je donio odluku po kojoj se ukida status zaštićenih svjedoka u slučaju "Lijanovići".

Ova odluka, kako je pojasnila glasnogovornica Tužiteljstva BiH Edita Pejović, odnosi se na svih šest osoba koje su ranije spominjane kao mogući zaštićeni svjedoci.

"Avaz" navodi kako je jedan od zaštićenih svjedoka čiji je iskaz ključni za cijeli slučaje trebao biti pravnik iz Sarajeva Zoran Nikolić no nakon odluke suca Swansona on će sada svoje svjedočenje morati iznijeti javno.

Sam Čović je, uoči smjene iz Predsjedništva BiH, novinarima izjavio kako je cijela optužnica temeljena isključivo na iskazu jedne osobe - tada zaštićenog svedoka - koji je, po njegovim riječima "dokazani kriminalac".

Čovićev odvjetnik Josip Muselimović ocijenio je odluku Suda kao svojevrsnu prekretnicu u cijelom postupku ustvrdivši kako sada slijedi "dramatičan nastavak".

"Ovo bi za svjedoke moglo biti vrlo neugodno iskustvo. Postoji mogućnost da su to bliski suradnici optuženih", kazao je Muselimović.

Uz Dragana Čovića, optužnica u slučaju "Lijanovići" podignuta je i protiv četvorice braće Ivanković-Lijanović, predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića.

Oni se terete za organizirani kriminal, krivotvorenje isprava, zloporabu položaja i ovlasti, davanje mita i porezne utaje.

Kako se očekuje, obrana bi do 15. travnja trebala uložiti eventualne prigovore na optužnicu a tek nakon toga bit će moguće procijeniti kada bi započeo glavni pretres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙