FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud BiH odbio smijeniti Tadića

SARAJEVO,19. ožujka 2005.(Hina) - Ustavni sud Bosne i Hercegovinezaključio je kako ne postoje razlozi za razrješenje s dužnosti njegovapredsjednika Mate Tadića unatoč činjenici da je protv njega podignutaoptužnica za korupciju, priopćeno je u subotu iz ovog suda.
SARAJEVO,19. ožujka 2005.(Hina) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je kako ne postoje razlozi za razrješenje s dužnosti njegova predsjednika Mate Tadića unatoč činjenici da je protv njega podignuta optužnica za korupciju, priopćeno je u subotu iz ovog suda.

Kako je pojašnjeno, Ustavni sud je upravo na zahtjev Tadića no bez njegova sudjelovanja, na sjednici održanoj u petak u Sarajevu razmatrao implikacije odluke Suda BiH o potvrđivanju optužnice u slučaju "Lijanovići".

Ustavni sud je zaključio kako se na njegov rad ne smije utjecati navodima koji nisu dokazani i ispitani u postupku pred nadležim sudovima te da bi svako drugačije postupanje moglo učiniti Ustavni sud podložnim vanjskim pritiscima i kompromitirati njegovu neovisnost i nepristrasnost.

Ustavni sud također podsjeća kako Ustav BiH i poslovnik o radu ovog suda jasno govore da se nekoga iz njegovih sudaca može razriješiti dužnosti prije isteka mandata samo u slučaju da je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela.

Uz Matu Tadića, optužnica u slučaju "Lijanovići podignuta je i protiv četvorice braće Ivanković-Lijanović, profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Iz Čovićeva ureda u subotu je medijima poslano priopćenje u kojemu se navodi kako su predstavnici četiri stranke koje čine vladajuću koliciju u BiH (SDS, PDP, SDA i HDZ) tijekom dana razmatrali "moguće aspekte najnovijih odluka pravosudnih tijela u BiH i njihov mogući utjecaj na stabilnost političkih prilika te rad Predsjedništva BiH i Ustavnog suda".

S tim u vezi vladajuće stranke suglasile su se kako sadašnje stanje može dovesti do krize vlasti te su iskazale opredjeljenje učiniti sve da do te krize ne dođe.

U priopćenju se navodi kako stranke "razumiju prilike u kojim su optužnice podignute i uvažavaju mišljenje i stav HDZ-a BiH i Dragana Čovića osobno". Konačna odluka stranka o ovim pitanjima najavljena je nakon očitovanja HDZ-a BiH najavljenog za ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙