FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović i drugi optuženi izjasnili se da nisu krivi

SARAJEVO,30. ožujka 2005.(Hina) - Bivši član Predsjedništva Bosne iHercegovine Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić,četvorica braće Ivanković-Lijanović i profesor Pravnog fakulteta uSarajevu Zdravko Lučić izjasnili su se u srijedu na Sudu BiH da se neosjećaju krivim po optužnici koja ih tereti za niz kaznenih djelapovezanih s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.
SARAJEVO,30. ožujka 2005.(Hina) - Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, četvorica braće Ivanković-Lijanović i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić izjasnili su se u srijedu na Sudu BiH da se ne osjećaju krivim po optužnici koja ih tereti za niz kaznenih djela povezanih s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

"Nisam kriv. Odbacujem sve navode ove točke optužnice", kazao je Dragan Čović pred sucem za prethodno saslušanje Stevenom Swansonom izjašnjavajući se o četiri od ukupno 13 točaka optužnice koje se odnose na njega, tereteći ga za zloporabu položaja, nesavjestan rad u službi, suučesništvo u davanju poklona ili drugih oblika koristi, dogovor za izvršenje kaznenog djela i organizirani kriminal.

Čović je na kraju postupka prethodnog izjašnjavanja pokušao iznijeti i neke kvalifikacije o samom procesu u kojemu je optužen istaknuvši kako drži da je riječ o politički motiviranom predmetu.

Sudac Swanson uskratio mu je međutim riječ podsjetivši ga da prethodni postupak u kojemu se samo izjašnjava o krivnji nije mjesto za iznošenje takvih ocjena.

Na sličan način kao i Čović o krivnji su se izjasnili i Tadić, braća Jozo, Mladen, Jerko i Slavo Ivanković te Zdravko Lučić odbacivši sve navode optužnice.

Optužnica što ju je podigao posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH tereti Čovića da je tvrtki "Lijanovići" omogućio protuzakonito oslobađanje od plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa za što je primio mito od milijun konvertibilnih maraka te vozilo mercedes i luksuzni stan.

Braća Ivanković-Lijanović terete se pak za krivotvorenje isprava, utaju poreza i stjecanje protuzakonite dobiti, sudac Tadić za zloporabu položaja i primanje poklona a Zdravko Lučić za davanje poklona, dogovor o činjenju kaznenog djela i sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Cijela optužnica u slučaju "Lijanovići" sadrži više od 60 stranica i do sada se pretpostavljalo da je ona dobrim dijelom temeljena na iskazu jednog zaštićenog svjedoka.

Obrana optuženih u srijedu je objavila da je tužba temeljena na iskazima još pet zaštićenih svjedoka.

Tu je informaciju tužitelj Johnatan Ratel nevoljko potvrdio i to tek na inzistiranje suca Swansona.

Obrani je ostavljen rok da do 25. travnja dostavi moguće prigovore na optužnicu a tek nakon toga može se očekivati zakazivanje početka suđenja.

Dragan Čović kojega je s dužnosti člana Predsjedništva BiH zbog podizanja optužnice u utorak smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown, uoči izjašnjavanja o krivnji pred Sudom BiH u srijedu je u Predsjedništvu organizirao oproštajno primanje.

Kako se očekuje Zastupnički dom Parlamenta BiH trebao bi odlučivati o Čovićevu nasljedniku u Predsjedništvu BiH 12. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙