FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown smijenio Dragana Čovića

SARAJEVO, 29. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown smijenio je u utorak Dragana Čovića sdužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no nije mu izrekao itrajnu zabranu budućeg političkog djelovanja.
SARAJEVO, 29. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown smijenio je u utorak Dragana Čovića s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no nije mu izrekao i trajnu zabranu budućeg političkog djelovanja.

"Bila je ovo možda najteža odluka koju sam donio u svojem mandatu", kazao je Ashdown novinarima u Sarajevu gdje se tijekom dana sastao s Čovićem i obrazložio mu mjere što ih je odlučio poduzeti.

Ashdown je izjavio da je Čovića do posljednjeg trenutka pokušavao uvjeriti da sam odstupi s dužnosti no ovaj je to uporno odbijao pa je smjena temeljena na tzv. bonskim ovlastima visokog predstavnika ostala jedino rješenje.

U Čovićevu slučaju smjena ipak neće označiti i kraj njegove političke karijere kako je to bilo prije. Ashdown je objasnio da to znači da on može nastaviti djelovati u svojoj političkoj stranci pa čak i vratiti se u izvršnu vlast ukoliko na sudu dokaže da je nevin.

Ashdown je istaknuo da mu je posebice žao jer je Čović dobro obavljao dužnost člana Predsjedništva BiH, svesrdno pomažući reforme u zemlji i u svojoj stranci - Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ).

Smjena je međutim bila neizbježna, jer je riječ o načelu - istaknuo je Ashdown dodajući da se odstupanje s dužnosti očekuje od svakog nositelja izvršne vlasti protiv kojeg se podigne pravomoćna optužnica.

Naznačio je da će, primjerice, isto načelo biti primijenjeno i u slučaju državnog ministra za transport i komunikacije Branka Dokića protiv kojega je sud u Banjoj Luci u utorak potvrdio optužnicu za zloporabu položaja i ovlasti.

Isto načelo primijenjeno je i u slučaju bivšeg srpskog člana Predsjendištva BiH Mirka Šarovića, koji je ostavku podnio 1993. kao i bivše ministrice trezora Mile Gadžić.

Ashdown je, međutim, kazao da se neće miješati u poziciju predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića koji je zajedno s Čovićem, četvoricom braće Ivanković-Lijanović i Zdravkom Lučićem optužen za zloporabu položaja i primanje mita.

Ustavni sud ranije je odbio suspendirati Tadića s obrazloženjem da smjena suca prije isteka mandata može slijediti samo u slučaju izricanja pravomoćne presude za kazneno djelo. "Stvar je Suda kako će štititi svoj integritet, ja se u posao sudova ne kanim miješati", kazao je Adshdown.

Čović, Tadić, braća Ivanković-Lijanović i Zdravko Lučić trebali bi se u srijedu pojaviti na Sudu BiH kako bi se izjasnili o optužnici što ju je protiv njih podigao posebni odjel pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala, te korupcije.

Parlament BiH odnosno njegov Zastupnički dom sljedećih dana trebao bi poduzeti korake kako bi se izabralo Čovićeva nasljednika u Predsjedništvu BiH.

Sukladno Ustavu BiH, novi član Predsjedništva bira se iz sastava zastupnika u Zastupničkom domu i to iz reda onog naroda kojemu je pripadao član državnog vrha kojemu je prije vremena istekao mandat.

Prema dosadašnjim nagovještajima, najviše izgleda za Čovićeva nasljednika ima Martin Raguž, aktualni zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙