FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prilagodbe samo dolara i juana neće riješiti globalne neravnoteže - Svjetska banka

PARIZ, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pad tečaja dolara čak i u tandemus aprecijacijom kineskog juana neće sam po sebi korigirati golemiamerički manjak u bilanci plaćanja ni ostale globalne neravnoteže,kazali su dužnosnici Svjetske banke.
PARIZ, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pad tečaja dolara čak i u tandemu s aprecijacijom kineskog juana neće sam po sebi korigirati golemi američki manjak u bilanci plaćanja ni ostale globalne neravnoteže, kazali su dužnosnici Svjetske banke.

Potezi SAD-a na smanjenju proračunskog manjka i brži rast europskog gospodarstva također će biti potrebni, kazali su. "Mi znamo da usklađivanje samo putem valutnih tečajeva vjerojatno neće biti dovoljno da smanji globalne neravnoteže", izjavio je glavni ekonomist Svjetske banke Francois Bourguignon.

Postoje mnoge kombinacije načina na koji se mogu provesti prilagodbe u američkoj bilanci plaćanja. Neki imaju svoje temelje u promjenama kamatnih stopa, no "možemo zamisliti scenarije u kojima bi i valutni tečajevi bili početna točka prilagodbe", kazao je.

Dolar bi mogao pasti, primjerice, ako azijski ulagači započnu promjenu svoje imovine iz dolarske u onu nominiranu u eurima i jenima. Takva korekcija tečaja dolara zauzvrat bi vodila višim američkim kamatnim stopama, pojašnjava Bourguignon.

Dužnosnici kažu da bi prilagodbe kineskog juana fiksiranog prema dolaru pomogle, no ne bi igrale odlučujuću ulogu u smanjivanju manjka u američkoj platnoj bilanci. "Doprinos koji bi bilo kakva promjena kineske valutne politike imala na umanjivanje tog manjka bio bi relativno malen", smatra ekonomist u Banci Andrew Burns.

Svjetska banka poziva za upravljanom aprecijacijom azijskih valuta jer financijske institucije u mnogim azijskim zemljama još nisu spremne nositi se s potpuno fleksibilnim valutnim tečajevima. Upravljana aprecijacija smanjila bi tenzije na dolar a također bi bila dobra i za nacionalne ekonomije jer bi smanjila inflatorne pritiske, kazao je Burns.

Svjetska banka previđa da će manjak u američkoj platnoj bilanci u 2007. biti smanjen na 5,3 posto BDP-a, nakon što je lani dosegnuo 5,6 posto, no značajniji njegov pad zahtijevat će agresivnije mjere smanjivanja proračunskog manjka od onih koje su dosad najavljene, rekao je Burns.

U međuvremenu u 12 članica eurozone potrebno je održati niske kamatne stope kako bi i Europa mogla doprinijeti globalnoj korekciji neravnoteža kroz jači gospodarski rasti, istaknuo je Burns. "Nastavak širenja jaza u kamatnih stopama između SAD-a i Europe bio bi pozitivan za globalne neravnoteže", izjavio je.

Ako ojačaju inflatorni pritisci u Europu trebali bi biti rješavani zaoštravanjem fiskalne politike ranije nego monetarne kako bi kamatne stope ostale na sadašnjoj niskoj razini (2 posto), kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙