FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: Rast gospodarstava Europe i srednje Azije veći od globalnog prosjeka

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Gospodarski rast u zemljama Europe isrednje Azije ubrzan je u 2004. na 6,8 posto, što i dalje nadmašujeglobalni prosječni rast koji je dosegnuo 3,8 posto i najviši je uposljednje četiri godine, priopćeno je u srijedu iz zagrebačkog uredaSvjetske banke.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Gospodarski rast u zemljama Europe i srednje Azije ubrzan je u 2004. na 6,8 posto, što i dalje nadmašuje globalni prosječni rast koji je dosegnuo 3,8 posto i najviši je u posljednje četiri godine, priopćeno je u srijedu iz zagrebačkog ureda Svjetske banke.

To su podaci koje je Svjetska banka objavila u svojem izvješću Financije globalnog razvoja u 2005: mobilizacija i upravljanje osjetljivošću. U njemu je ocjenjeno kako gospodarski rast u Europi i Aziji odražava povoljno okruženje za međunarodnu trgovinu i tijekove kapitala, kao i prednosti nastavka reformi, uključujući poboljšanje ulagačkog okruženja i upravljanja u velikom dijelu regije.

Pozitivan utjecaj pristupanja EU u središnjoj Europi i području Baltika te napredak u kandidaturi za članstvo u EU u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Turskoj također pridonose rastu, navodi se još u izvješću Svjetske banke. Među ostalim čimbenicima nalaze se stalna politička stabilnost u jugoistočnoj Europi i pozitivan utjecaj visokih cijena roba u Zajednici nezavisnih država (ZND).

Globalno gledano, zemlje u razvoju nadmašile su one koje ostvaruju visoki dohodak, pri čemu su sve regije u razvoju zabilježile brži rast u 2004. od prosjeka u proteklom desetljeću. No, postignut je najviši zamah globalnog rasta, pa su dobici zemalja u razvoju podložni rizicima vezanim uz prilagodbu ubrzanom povećanju globalne neravnoteže, ponajprije s deficitom platne bilance SAD-a od 666 milijardi dolara.

Promatrajući po pojedinim zemljama, inflatorni pritisak stvara se u Europi i srednjoj Aziji, što bi moglo dovesti do restriktivnije domaće monetarne politike a to bi s očekivanim rastom američkih kamatnih stopa značilo više regionalne kamatne stope, usporavanje ulaganja i smanjenje potrošačke potražnje. U 2005. se očekuje usporavanje rasta u toj regiji na otprilike 5,5 posto, a godinu iza na 4,9 posto, ocjenjuje Svjetska banka u tom izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙