FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan manjak u američkoj platnoj bilanci ističe globalne neravnoteže

WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Manjak na tekućem računuameričke platne bilance lani je dosegao rekordnih 665,5 milijardidolara, što je potaknulo nova strahovanja analitičara od nastavkaklizanja tečaja dolara i velikih rizika od globalnih neravnoteža.
WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Manjak na tekućem računu američke platne bilance lani je dosegao rekordnih 665,5 milijardi dolara, što je potaknulo nova strahovanja analitičara od nastavka klizanja tečaja dolara i velikih rizika od globalnih neravnoteža.

Manjak na tekućem računu, kao sveobuhvatni pokazatelj trgovine i ulaganja, uvećan je 13 posto na rekordnih 187,9 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju prošle godine, objavilo je američko ministarstvo trgovine.

Njegova visina iznenadila je analitičare Wall Streeta, koji su očekivali manjak u četvrtom tromjesečju od 182 milijarde dolara, te dodatno pritisnula posrnuli dolar. U 2004. manjak u visini rekordnih 665,5 milijardi dolara ekvivalentan je 5,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema 4,8 posto zabilježenih u 2003.

Rekordna razina manjka izaziva sve veće strahove analitičara oko slabljenja tečaja dolara i globalnih neravnoteža za koje neki analitičari kažu da predstavljaju veliki rizik.

"Golemi deficit, zajedno s velikim priljevom kapitala od stranih središnjih banaka zabilježenim u proteklim tromjesečjima, ukazuje da daljnje spuštanje tečaja američke valute ostaje rizik", kazao je Mike Englund, glavni ekonomist Action Economics.

Dosad je SAD mogao financirati svoj manjak u platnoj bilanci po vrlo povoljnim uvjetima, dopuštajući niske kamatne stope. No neki, uključujući i američku središnju banku Fed, kažu da bi se stranci u jednom trenutku mogli obeshrabriti i smanjiti ulaganja u SAD-u, što bi moglo izazvati potrese u gospodarstvu.

Ponovno uspostavljanje ravnoteža u globalnoj trgovini i investicijama moglo bi biti bolno za američka kućanstva ako tečaj američke valute nastaviti svoju trogodišnju korekciju, inflacija ubrza a kamatne stope porastu, kažu analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙