FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wolfowitz izabran za novog predsjednika Svjetske banke

WASHINGTON, 1. travnja 2005. (Hina) - Svjetska banka je u četvrtakjednoglasno potvrdila zamjenika američkog ministra obrane PaulaWolfowitza za svog sljedećeg predsjednika.
WASHINGTON, 1. travnja 2005. (Hina) - Svjetska banka je u četvrtak jednoglasno potvrdila zamjenika američkog ministra obrane Paula Wolfowitza za svog sljedećeg predsjednika.

"Izvršni direktori jednoglasno su izabrali Paula Wolfowitza da od 1. lipnja 2005. naslijedi Wolfensohna kao predsjednik Svjetske banke kada se on povuče 31. svibnja 2005.", priopćila je Svjetska banka objavljući odluku 24-članog Odbora izvšnih direktora.

Wolfowitza se smatra arhitektom američkog rata u Iraku kojem su se usprotivile mnoge zemlje i predsjednik George W. Bush je izazvao iznenađenje međunarodne javnosti kada ga je početkom mjeseca kandidirao za predsjednika Svjetske banke.

On će preuzeti vođenje Svjetske banke 1. lipnja na sljedećih pet godina zamijenivši na tom mjestu dosadašnjeg predsjednika Jamesa Wolfensohna.

Misija Svjetske banke je borba protiv siromaštva i poticanje razvoja u zemljama u razvitku za što godišnje daje milijarde dolara zajmova.

Wolfowitz, 61, je u priopćenju zahvalio na povjerenju Odboru koji ga je postavio na čelo ove "međunarodne institucije koja ima odlučujuću važnost". On je rekao kako namjerava nastaviti "plemenitu misiju" Svjetske banke u borbi protiv siromaštva u svijetu.

Kazao je kako shvaća potrebu za olakšavanjem tereta dugova najsiromašnijih zemalja koje pozajmljuju od Svjetske banke, te poboljšanja infrastrukture i regionalne integracije u borbi protiv siromaštva.

Na čelu Svjetske banke tradicionalno je Amerikanac, dok na mjesto direktora Međunarodnog monetarnog fonda, druge važne svjetske novčarske institucije, obično dolazi Europljanin.

Sjedinjene Države su najveći dioničar Svjetske banke.

Nakon što je kandidiran Wolfowitz je nastojao umiriti kritičare sastajući se s predstavnicima mnogih zemalja članica Svjetske banke i putujući u Europu gdje je dobio potporu zemalja Europske unije. Ta potpora mu je bila važna zbog protivljenja mnogih europskih zemalja američkom napadu na Irak u kojem je on odigrao istaknutu ulogu.

Bushov izbor Wolfowitza izazvao je kritike i nekih međunarodnih organizacija koje podupiru pomoć nerazvijenima i drugih skupina koje su stavile u pitanje njegovu sposobnost da vodi razvojnu banku i izrazile sumnje da bi je mogao iskoristiti kako bi pomogao američke prijatelje i kaznio neprijatelje.

Skupina aktivista koji se bore protiv siromaštva u svijetu u četvrtak je prosvjedovala ispred Svjetske banke u Washingtonu protiveći se izborima na kojima je Wolfowitz bio jedini kandidat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙