FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik MMF-a upozorio na najveće prijetnje globalnom rastu

WASHINGTON, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato upozorio je da loše stanjeameričkih financija zajedno s rastućim kamatnim stopama i visokimcijenama nafte predstavljaju najveće prijetnje globalnom gospodarskomrastu.
WASHINGTON, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato upozorio je da loše stanje američkih financija zajedno s rastućim kamatnim stopama i visokim cijenama nafte predstavljaju najveće prijetnje globalnom gospodarskom rastu.

No nije samo na američkoj vladi da ponovno uravnoteži svjetsko gospodarsko, istaknuo je Rato u svojem govoru na sveučilištu Georgetown pred proljetna zasjedanja MMF-a i Svjetske banke sredinom travnja u Washingtonu.

Čelnik MMF-a ponovno je potvrdio svoje stanovište kako bi Europska unija i Japan trebale provesti dalekosežnije strukturalne reforme "te pretvoriti svoja gospodarstva u dodatna središta za globalni rast".

Utjecajima rekordno visokih cijena nafte na globalni rast i inflaciju dosad se moglo "upravljati", kazao je. "No daljnja snažna povećanja mogla bi imati ozbiljnije učinke: gledano unaprijed, ponuda i potražnja u najboljem će slučaju ostati u ravnoteži, uz ograničene izglede za stvaranjem viškova kapaciteta, a naftno tržište ostat će i dalje osjetljivo na šokove".

"Zemlje proizvođači nafte i one potrošači moraju zajedno raditi na osiguravanju stabilnosti tržišta nafte, među ostalim i kroz bolje čuvanje energije, smanjenje zapreka ulaganjima, te poboljšanje transparentnosti podataka", kazao je Rato.

Osvrnuvši se na stanje američkog gospodarstva, čelnik MMF-a ocijenio je da američka središnja banka Fed s pravom iskazuje zabrinutost oko inflatornih pritisaka. U posljednje vrijeme Fed sve češće izražava svoju zabrinutost glede inflacije a na Wall Streetu se strahuje da bi središnja banka mogla usvojiti agresivniji stav o monetarnoj politici radi suzbijanja inflatornih pritisaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙