FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF upozorio na rizike po financijsku stabilnost u svijetu

LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Veće od očekivanja povećanjedugoročnih kamatnih stopa ili oštar pad tečaja američkog dolarapredstavljaju rizike za financijski sustav koji već dugo nije bio takootporan kao sada, priopćio je u utorak Međunarodni monetarni fond(MMF).
LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Veće od očekivanja povećanje dugoročnih kamatnih stopa ili oštar pad tečaja američkog dolara predstavljaju rizike za financijski sustav koji već dugo nije bio tako otporan kao sada, priopćio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svom izvješću o globalnoj financijskoj stabilnosti objavljenom u utorak u Londonu i Washingtonu, MMF je zatražio od središnjih banaka u svijetu da nastave postupno podizati kamatne stope prema neutralnim razinama kao mjeru politike kojom bi se pomoglo izbjeći potencijalne rizike od prekomjerne likvidnosti.

"Ključni rizik je da bi dugoročne kamatne stope i razlike u kamatnim stopama mogle porasti iznad trenutnih očekivanja", rekao je Gerd Haeusler, direktor međunarodnih tržišta kapitala pri MMF-u, ocijenivši stanje financijske stabilnosti "da bolja ne može biti".

"I dok su financijska tržišta uglavnom uračunala umjereno i postupno monetarno zaoštravanje, mogla bi biti manje pripremljena ako tržišne stope, posebno dugoročne, krenu iznenadno naviše", stoji u izvješću MMF-a.

Američka središnja banka dosad je podizala ključnu kamatnu stopu postupno kako bi ograničila inflaciju u budućnosti, a mnogi se analitičari slažu da ima još dosta prostora za njihovo podizanje prije nego dosegnu razinu gdje neće ni stimulirati ni ograničavati gospodarstvo.

U međuvremenu, održivi rast cijena robe i nafte, pri čemu je barel nafte u ponedjeljak dosegnuo rekordnih 58 dolara, ostaje rizik po financijsku stabilnost.

MMF je također ponovio da potencijalna kaotična korekcija na valutnim tržištima, posebno ako izblijede apetiti azijskih središnjih banaka za dolarsku imovinu, ostaje i dalje rizikom. Dosad su valutna kretanja zbog globalnih neravnoteža bila predvidiva, no postoji rizik da se to promijeni.

"Bilo kakve ozbiljne sumnje oko spremnosti središnjih banaka da akumuliraju dolare mogla bi potaknuti snažne poticaje ulagačima, privatnim pa čak i javnim, da smanje buduće dolarske kupovine ili čak i postojeće dolarske portfelje. To bi moglo potaknuti daljnje značajno smanjenje tečaja dolara i povećanje američkih kamatnih stopa koje bi moglo smanjiti domaću američku potražnju", stoji u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙