FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF ukazuje na pojačanu gospodarsku neravnotežu u svijetu

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - MMF ukazuje na pojačanu gospodarskuneravnotežu u svijetu
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - MMF ukazuje na pojačanu gospodarsku neravnotežu u svijetu

HINA - Financijski servis

Različite stope gospodarskog rasta u zemljama svijeta produbljuju gospodarsku neravnotežu i pojačavaju rizike za budućnost, istaknuo je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj "Prognozi za svjetsko gospodarstvo".

Gospodarski rast u svijetu "očituje sve veću neravnotežu", pri čemu vode SAD i Kina, istaknuto je u prognozi MMF-a, koji upozorava da bi takva situacija "mogla pojačati rizik od značajnijeg usporavanja u kasnijem razdoblju".

MMF je povećao svoju prognozu o rastu američkog gospodarstva u tekućoj godini na oko 3,7 posto ali je upozorio da "uz približavanje štednje domaćinstava nuli smanjenje potrošnje pojedinaca i dalje predstavlja rizik, posebno u slučaju usporavanja rasta cijena nekretnina".

MMF je kazao i da očekuje daljnje slabljenje dolara, primijetivši odgode u primjeni dogovorenih mjera za fiskalnu konsolidaciju u SAD-u, strukturalne reforme u Europi i fleksibilnije tečajeve u Aziji.

Ta je međunarodna institucija smanjila prognozu gospodarskog rasta u Japanu i eurozoni, smanjujući u slučaju Japana prognozu na 0,8 posto u 2005. u odnosu na onu iz rujna o rastu japanskog gospodarstva od 2,3 posto.

Rast gospodarstva eurozone usporen je u 2004., konstatirao je MMF, smanjujući prognozu za 2005. na 1,6 posto u odnosu na prethodno prognoziranih 2,2 posto gospodarskog rasta u eurozoni u 2005.

"Iako se naziru nesigurni znakovi opetovanog rasta, očekuje se da će poboljšanje u 2005. biti znatno slabije nego što se ranije mislilo", zaključuje MMF, sugerirajući pritom članicama eurozone da ne mijenjaju kamatne stope "dok se ne stabilizira samoodrživ oporavak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙