FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF poziva OPEC da poveća proizvodne kapacitete

PARIZ, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF)pozvat će u polugodišnjem izvješću OPEC da više nego udvostruči svojeproizvodne kapacitete, doznaje londonski The Financial Times.
PARIZ, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvat će u polugodišnjem izvješću OPEC da više nego udvostruči svoje proizvodne kapacitete, doznaje londonski The Financial Times.

Aktualna razina povećanih proizvodnih kapaciteta OPEC-a nije primjerena i trebala bi biti povećana na 3,0 do 5,0 milijuna barela dnevno odnosno na 3,5 do 5,5 posto dnevne potrošnje nafte u svijetu kako bi se poboljšala zaštita opskrbe, tvrdi MMF u izvješću "Prognoza za svjetsko gospodarstvo", koje će biti objavljeno sredinom travnja.

Nafta je izložena "znanom riziku porasta cijena" i izuzetno je podložna krizi budući da kapaciteti za povećanu proizvodnju nisu dovoljni kako bi se riješio problem mogućeg šoka, bilo da je riječ o ponudi ili o potražnji.

MMF smatra da će tržište nafte ostati tijesno opskrbljeno sve do 2010. te da će potražnja za OPEC-ovom naftom progresivno rasti. U razdoblju od 2005. do 2010. ponuda i potražnja bit će relativno uravnotežene, previđa MMF.

Utjecaj OPEC-a, koji trenutno podmiruje oko 40 posto potražnje za sirovom naftom u svijetu, znatno će ojačati u razdoblju nakon 2010. jer će rezerve u čitavom nizu članica izvan naftnog kartela početi opadati.

Procjenjuje se da margina pojačanih proizvodnih kapaciteta OPEC-a iznosi 1,5 milijuna barela dnevno a povećana je u proteklih osam mjeseci nakon što je u srpnju prošle godine pala na 0,5 do 1,2 milijuna barela dnevno. Usporedbe radi, na početku 2002. margina pojačanih proizvodnih kapaciteta iznosila je 7,0 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙