FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nominacija Wolfowitza za čelnika Svjetske banke izazvala i hvale i kritike

WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Vodeći dužnosnik PentagonaPaul Wolfowitz, nominiran za novog čelnika Svjetske banke, hvaljen jezbog svoga iskustva u međunarodnim poslovima ali i kritiziran zbogsvoje uloge u strategiji Washingtona glede Iraka.
WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Vodeći dužnosnik Pentagona Paul Wolfowitz, nominiran za novog čelnika Svjetske banke, hvaljen je zbog svoga iskustva u međunarodnim poslovima ali i kritiziran zbog svoje uloge u strategiji Washingtona glede Iraka.

Ako njegovo imenovanje odobri upravni odbor Svjetske banke, Wolfowitz će čelnu dužnost preuzeti od Jamesa Wolfensohna koji će odstupiti u lipnju nakon desetljeća obnašanja čelne dužnosti u toj svjetskoj financijskoj instituciji.

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato pozdravio je potencijalnog kolegu kao nekog "s impresivnim postignućima u državnoj službi te golemim iskustvom u menadžmentu i međunarodnim poslovima, ponajprije na području Azije i Bliskog Istoka". "Veselim se što ću raditi s njime", kazao je Rato.

No, na Wolfowitza sa sumnjom gledaju mnogi u Europi i svijetu zbog značajne uloge koju je imao u zagovaranju rata u Iraku. On je također središnja osoba u neokonzervativnom pokretu koji želi da Sjedinjene Države nametnu svijetu svoju viziju liberalne demokracije i slobodne tržišne ekonomije.

Tradicionalno, SAD nominira predsjednika Svjetske banke, a Europa čelnika MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙