FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albansko gospodarstvo ostvarilo izvanredan napredak

WASHINGTON, 11. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Albansko gospodarstvoostvarilo je "izvanredan" napredak u zadnje dvije godine, no još jesuočeno s velikim vanjskotrgovinskim deficitom i značajnim izazovimaborbe protiv siromaštva, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).
WASHINGTON, 11. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Albansko gospodarstvo ostvarilo je "izvanredan" napredak u zadnje dvije godine, no još je suočeno s velikim vanjskotrgovinskim deficitom i značajnim izazovima borbe protiv siromaštva, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Gospodarski rast dosegnuo je u razdoblju 2003-2004. oko 6 posto, nakon što je u 2002. bio usporen. Središnja albanska banka ostvarila je i postavljeni cilj rezanja inflacije na 2 do 4 posto. No, vanjskotrgovinski deficit od 23 posto BDP-a, iako predstavlja poboljšanje u odnosu na prijašnje godine, još je previsok, tvrdi MMF.

Čvrsta monetarna politika i uspješna privatizacija u bankarskom sektoru i sektoru elektroenergetike utjecali su na snažan albanski gospodarski rezultat.

Inflacija je ostala niska i obnovljeno je povjerenje u nacionalnu valutu lek nakon gospodarskog zastoja 2002. Povećanje dohotka smanjilo je broj ljudi koji žive u siromaštvu, no značajnija poboljšanja na tom području spriječilo je pogoršanje zdravstvene skrbi i obrazovnog sustava, kaže se u priopćenju MMF-a.

Međutim, inozemna ulaganja pate zbog lošeg transporta i telekomunikacijskog sustava te slabog institucionalnog okruženja.

U MMF-u očekuju da će se snažan gospodarski rast Albanije nastaviti i u ovoj godini, no upozoravaju da gospodarski uspjeh ovisi o poboljšanju investicijske klime i ubrzanju reformi u području zaštite vlasničkih prava i provođenju zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙