FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington najavio blokadu MMF-ove prodaje zlata

WASHINGTON, 6. travnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjedatelj Zajedničkogodbora američkog Kongresa za gospodarska pitanja Jim Saxton najavio jeda će Kongres i kabinet američkog predsjednika Georgea Busha blokiratiodluku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prodaji dijela zlatnihrezervi radi financiranja otpisa dugova siromašnih zemalja.
WASHINGTON, 6. travnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjedatelj Zajedničkog odbora američkog Kongresa za gospodarska pitanja Jim Saxton najavio je da će Kongres i kabinet američkog predsjednika Georgea Busha blokirati odluku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prodaji dijela zlatnih rezervi radi financiranja otpisa dugova siromašnih zemalja.

"Potencijalni profit od MMF-ove prodaje zlatnih rezervi zakonski pripada zemljama koje su ih donirale i njihovim poreznim obveznicima", ustvrdio je Saxton u službenom priopćenju.

"Zato bi takva MMF-ova prodaja zlata predstavljala prisvajanje imovine zemalja-donatorica od kojih je zlato i poteklo", dodao je američki kongresmen.

Iako podupire druge mjere otpisa dugova siromašnih zemalja, Saxton je podsjetio da je zeleno svjetlo američkog Kongresa uvjet za prodaju MMF-ovih zlatnih rezervi. Inicijativa za prodaju dijela zlatnih rezervi MMF-a, koju podupiru i aktivisti za otpis dugova siromašnim zemljama, nailazi u posljednje vrijeme na sve bolji odaziv.

Na sastanku ministara financija članica skupine G7, održanom u veljači u Londonu, istaknut je zahtjev MMF-u da izradi nacrt prijedloga o prodaji dijela rezervi radi otpisa dugova, koji bi trebao biti predstavljen na proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke sredinom travnja u Washingtonu.

Financijski dužnosnici širom svijeta tragaju za metodama smanjivanja duga siromašnih zemalja prema multilateralnim institucijama poput MMF-a i Svjetske banke, koji po nekim procjenama iznosi 80 milijardi dolara.

Kritičari pak tvrde da siromašne zemlje nisu sposobne smanjiti teret dugova i ulagati u obrazovanje, zdravstvo i ostale programe za suzbijanje siromaštva.

Prodaju zlatnih rezervi radi financiranja otpisa dugova snažno zagovara aktualna predsjedateljica skupine G7 Velika Britanija ali SAD je već ranije izrazio rezerviranost prema takvom pristupu problemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙