FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STH: Rad nedjeljom urediti posebnim zakonom

OSIJEK, 6. travnja 2004.(Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske (STH)zauzima se da se radno vrijeme u trgovinama i rad nedjeljom uredeposebnim zakonom, jedinstveno za cijelu Hrvatsku, a ne Vladinomuredbom, izvijestilo je na današnjoj konferenciji za novinare uOsijeku vodstvo Sindikata.
OSIJEK, 6. travnja 2004.(Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske (STH) zauzima se da se radno vrijeme u trgovinama i rad nedjeljom urede posebnim zakonom, jedinstveno za cijelu Hrvatsku, a ne Vladinom uredbom, izvijestilo je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku vodstvo Sindikata.

Predsjednica STH Ana Knežević kazala je kako ne podupire inicijativu Hrvatske gospodarske komore da se ta pitanja riješe uredbom jer ona ne propisuje mjere nadzora i kaznene odredbe te najavila da će Sindikat idući tjedan Vladi dostaviti svoj zakonski prijedlog, a ako ga ne prihvati, dostavit će ga u proceduru preko saborskih zastupnika.

Upozorila je da je samo 2002. u djelatnosti trgovine ostvareno više od 25 milijuna prekovremenih radnih sati, od toga 90 posto neplaćenih, a što bi, kako smatra, bilo dostatno za otvaranje 12.000 novih radnih mjesta.

Ustvrdila je kako je inspekcijski nadzor nedjelotvoran, jer je od prošlogodišnjh 41.000 prijava riješeno samo 7000, velik dio završava samo s mjerom ukora, a suci poslodavcima uglavnom izriču najnižu kaznu od 3000, umjesto najviše od 190.000 kuna.

"Predlažemo da se radno vrijeme uredi zakonom po uzoru na Austriju i Njemačku, tako da rad nedjeljom nije moguć osim za nužnu opskrbu, kao što su prodavaonice u sklopu autobusnih i željezničkih kolodvora, benzinskih crpka, zračnih, pomorskih i riječnih luka te da zakon odredi što se u njima može prodavati", istaknula je Knežević.

Ocijenivši kako dosadašnji radni uvjeti u trgovini služe izrabiljivanju radnika, Knežević je kazala kako će ostalim sindikalnim udrugama i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji uputiti prijedlog za osnivanje Saveza za neradnu nedjelju, po uzoru na Austriju, koji će se zauzimati za nedjelju kao dan tjednog odmora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙