FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga "Kultura nedjelje i dostojanstvo radnika"

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnici Centar zapromicanje socijalnog nauka Crkve i Kršćanska sadašnjost objavili suknjigu urednika Stjepana Balobana i Gordana Črpića "Kultura nedjelje idostojanstvo radnika".
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnici Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Kršćanska sadašnjost objavili su knjigu urednika Stjepana Balobana i Gordana Črpića "Kultura nedjelje i dostojanstvo radnika".

"Status nedjelje kao dana odmora dovodi se u pitanje tijekom revolucionarnih zbivanja u proteklih nekoliko stoljeća, tijekom Francuske, Oktobarske, ali i industrijske revolucije," piše u predgovoru knjige suurednik knjige Gordan Črpić i dodaje kako se "veoma brzo došlo do zaključka da unatoč svom nedvojbeno kršćanskom podrijetlu nedjelja ima šire kulturno, društveno i civilizacijsko značenje. Nedjelja se u suvremenim zapadnim društvima etablira kao slobodni dan za predah i odmor, dodao je.

"Gospodari i povlašteni društveni slojevi uvijek su imali mogućnost uzeti slobodan dan, napominje Črpić i dodaje kako su za to pravo bili uskraćeni niži socijalni slojevi, a posebice robovi, kmetovi, seljaci i radnici.

Črpić pita zašto se uopće u našem društvu problematizira slobodna nedjelja i odgovara kako je "razlog tome globalizacija u kojoj krupni kapital kao jedino važeću agresivno nameće logiku profita".

Knjiga "Kultura nedjelje i dostojanstvo radnika" (110 str.) sastavljena je iz dva dijela. U prvom dijelu knjige objavljeni su radovi autora na temu o slobodnoj nedjelji sa susreta mladih znanstvenika potkraj svibnja prošle godine u Klakama kod Samobora.

Tako su objavljeni radovi više asistentice s Instituta "Ivo Pilar" Ines Sabotič o dokolici, slobodnom vremenu i nedjelji u Europi i Hrvatskoj na prijelazu XIX. u XX. stoljeće, Igora Bertovića sa zagrebačkoga PMF-a o ekonomskim aspektima rada nedjeljom, predsjednika Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa o promociji dostojanstva radnika u Hrvatskoj i Željka Tanjića s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu o nedjelji ili "shopping dayu",

U drugom dijelu knjige objavljeni su prilozi: dokument Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Nedjelja radi čovjeka" i Izjava Komisije "Justitia et pax" o očuvanju kulture slobode nedjelje.

Stjepan Baloban je profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu, a Gordan Črpić je pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙