FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedam malih sindikata zdravstva protiv GKU-a za zdravstvo

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Sedam sindikata u djelatnostizdravstva koji nisu sudjelovali u pregovorima o Granskom kolektivnomugovoru (GKU) za zdravstvo udružili su se u udrugu Sindra kako bizajednički štitili interese 30 posto zaposlenih koji su oštećeniGKU-om i čija prava u pregovorima nitko nije zastupao, izjavili sučelnici tih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Sedam sindikata u djelatnosti zdravstva koji nisu sudjelovali u pregovorima o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo udružili su se u udrugu Sindra kako bi zajednički štitili interese 30 posto zaposlenih koji su oštećeni GKU-om i čija prava u pregovorima nitko nije zastupao, izjavili su čelnici tih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o zdravstvenim strukama poput farmaceuta, biokemičara i fizioterapeuta te nezdravstvenim djelatnicima kod kojih prilikom određivanja dodatka na uvjete rada nisu uzete u obzir specifičnosti svake struke, rekla je potpredsjednica Hrvatskog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Duška Dulić.

Ustvrdila je da se ostali sindikati toga nisu pridržavali, iako su bili opunomoćeni za zastupanje i drugih struka osim liječnika i medicinskih sestara.

Predstavnici Sindre podigli su sudsku tužbu protiv Ministarstva zdravstva i četiri sindikata potpisnika GKU-a kojom traže poništenje GKU-a jer su nakon završetka pregovora bili izostavljeni iz procedure njegova potpisivanja.

Oni su bili, kaže Dulić, spremni povući tužbu budući da je to pitanje trebalo biti riješeno aneksom GKU-a, kojim bi se ispravile nepravde prema ostalim strukama, no do njegova potpisivanja nije došlo jer takvo rješenje nisu prihvatili Samostalni sindikat zdravstva i Sindikat medicinskih sestara.

Čelnici malih sindikata u zdravstvu zatražili su od suda i privremenu mjeru obustave raspodjele doprinosa solidarnosti dok traje sudski postupak, jer smatraju nedopustivim da se 800.000 kuna, koliko se mjesečno prikupi na takav način, raspodjeljuje samo između četiri sindikata potpisnika GKU-a.

Sedam sindikata načelno podržava štrajk liječnika najavljen za 11. travnja, jer Hrvatski liječnički sindikat ima pravo boriti se za interese svojeg članstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙