FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: i Radničko vijeće krivo za loš odnos Uprave prema radnicama

RIJEKA, 23. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Sindikata tekstila,obuće, kože i gume Hrvatske Josip Zidanić rekao je danas nakonferenciji za novinstvo u Rijeci da dio odgovornosti za neprimjerenodnos Uprave Riječke tekstilne industrije RIO prema radnicama snosepredstavnici u Radničkom vijeću.
RIJEKA, 23. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Josip Zidanić rekao je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci da dio odgovornosti za neprimjeren odnos Uprave Riječke tekstilne industrije RIO prema radnicama snose predstavnici u Radničkom vijeću.

Zidanić je, prenoseći rezultate sastanka s Upravom RIO-a, izrazio zadovoljstvo dogovorom o početku pregovora za kolektivni ugovor 21. ili 22. travnja. Njime bi se, rekao je, ispravile slabosti sadašnjeg Pravilnika o radu.

Zidanić je rekao da su članovi Radničkog vijeća bez dogovora sa stručnim službama u Sindikatu i radnicama RIO-a prihvatili Pravilnik o radu koji je predložila Uprava umjesto da odbace dio odredaba. U Pravilniku je više izrazito nepovoljnih odredaba za radnice, čija prava nisu zaštićena, a uključuju i mogućnost izvanrednog otkaza ugovora o radu zbog čestih bolovanja.

Upitan da komentira slučaj upitnika koji su radnice na zahtjev Uprave morale ispunjavati i koji je sadržavao brojna neprimjerena pitanja bez ikakve veze s radnim odnosom, poput pitanja o nacionalnosti, radnom mjestu supruga, bolesti i slično, Zidanić je rekao da ne prihvaća takav upitnik.

Optužio je radničke predstavnike koji o takvu upitniku nisu izvijestili sindikat i radnice o obvezama u njemu. Uprava je, naime, kad je o upitniku obaviještena javnost, tvrdila da radnice nisu morale odgovarati na većinu upita.

Zidanić je na upit da komentira tvrdnje predsjednika Uprave RIO-a Nikole Mikića kako slični upitnici postoje u mnogim tvrtkama rekao da ne zna ni za jedan takav upitnik u nekoj od tvrtaka u kojima djeluju sindikati koji su članovi Sindikata tekstila, odjeće, kože i gume.

Nakon što je javnost o upitniku obaviještena jednim tekstom u Novom listu polovicom ožujka, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol zatražila je prošli tjedan od Uprave RIO-a da hitno dostavi izvješće o tom upitniku, a od Državnog inspektorata da u tu tvrtku hitno pošalje inspektora rada.

Mediji su prenijeli i to da su radnice RIO-a prisiljene raditi cijeli tjedan, uključivo nedjelje, vrlo često rade prekovremeno, plaće su izrazito niske, t.j. 2000 kuna kad se ispuni norma koja se, kako su tvrdile, stalno povećava.

(Hina) xdsil yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙