FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati: plaće za veljaču u zdravstvu smanjene zbog manje radnih sati

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Nije istina da su zaposleni uzdravstvu primili manje plaće za veljaču jer je umjesto Strukovnogkolektivnog ugovora (SKU) za liječnike primijenjen Granski kolektivniugovor (GKU) za zdravstvo, već zbog manjeg broja radnih dana uveljači, ustvrdile su danas čelnice Samostalnog sindikata zdravstva iStrukovnog sindikata medicinskih sestara.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Nije istina da su zaposleni u zdravstvu primili manje plaće za veljaču jer je umjesto Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike primijenjen Granski kolektivni ugovor (GKU) za zdravstvo, već zbog manjeg broja radnih dana u veljači, ustvrdile su danas čelnice Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

"Nije točno da su zbog primjene GKU-a smanjene plaće liječnika i naknade za dežurstvo jer se plaće obračunavaju prema efektivnom broju radnih sati, a u veljači su bila 164 radna sata", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Time je opovrgnula izjave predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića koji je zbog neprimjene SKU-a najavio organizaciju općeg štrajka liječnika za 11. travnja.

Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara drže da je najavljeni štrajk protuzakonit jer je SKU nevažeći, te očekuju da će poslodavac, odnosno Vlada, zatražiti njegovu zabranu.

Avberšek kaže da se Babić koristi "ucjenama, lažima i prijevarama" kako bi uz dogovorenih 10 posto dodatka za liječničku odgovornost, čemu se nitko ne protivi, dobio i ostali dio materijalnih prava iz nevažećeg SKU-a.

Riječ je o položajnom dodatku i dodatku za dežurstvo koji su već uređeni GKU-om, čiji je potpisnik i Babić. Ponovnim traženjem tih dodataka, povrh onoga što je ugrađeno u GKU, Babić traži ekskluzivna prava za liječnike na temelju SKU-a koji je sklopljen ilegalno, bez sudjelovanja ostalih sindikata u zdravstvu.

"Kašu je zakuhao bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang koji ne bi smio dio svoje odgovornosti za dogovor s Babićem prebacivati na novog ministra Nevena Ljubičića, već treba ljudski priznati da je napravljena greška", tvrdi Avberšek.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović rekla je da Babić već dugo vremena obmanjuje javnost i na nezakonit način pokušava legalizirati SKU za liječnike. Babić je ipak naišao na zid, jer je taj dokument nevažeći, a zakoni su na strani GKU-a, dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙