FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zakon o trgovini u lipnju u redovnu Vladinu proceduru?

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Dogovore li se poslodavci i sindikatioko rada nedjeljom, novi Zakon o trgovini mogao bi se do lipnja naći uredovnoj vladinoj proceduri, kazala je danas v.d. pomoćnice ministragospodarstva, rada i poduzetništva Ema Culi nakon sjednice Sektora zatrgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK).
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Dogovore li se poslodavci i sindikati oko rada nedjeljom, novi Zakon o trgovini mogao bi se do lipnja naći u redovnoj vladinoj proceduri, kazala je danas v.d. pomoćnice ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ema Culi nakon sjednice Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Stajalište Ministarstva je da nedjelja bude neradan dan, ali da treba voditi računa da se pritom osigura neometano i normalno funkcioniranje društva. Odluči li se da nedjelja bude neradan dan, postojat će izuzeci od toga, poput benzinskih postaja, ljekarni i slično, ali će se, ustvrdila je, nastojati da oni budu svedeni na minimum, kazala je Culi. Naglasila je da će se nastojati da, primjerice, svima koji će raditi nedjeljomradno vrijeme bude jednako, odnosno ako ne rade svi, da to to u praksi znači da niti jedna trgovina neće raditi.

Kada se usuglase (poslodavci i sindikati) i postignu kompromis, zakon će biti poslan u proceduru, rekla je Culi na konferenciji za novinare. Naglasila je da postoje dvije koncepcije rješavanja pitanja rada nedjeljom, prva je da se to riješi u okviru novog zakona o trgovini, druga je da se to riješi naknadno uredbom Vlade.

Sadašnji zakon je donesen 1996. godine, a novim zakonom se želi novim suvremenijim rješenjima, suzbiti siva ekonomija i nelojalna tržišna utakmica, a prvi put će se propisati i tipologija prodavaonica na malo, kojih bi po zakonu trebalo biti oko dvadesetak kao i minimalni tehnički uvjeti za pojedini tip prodavaonice.

Prvi će se put regulirati i djelatnost trgovina na malo na otvorenom. Zakon će riješiti i pitanja inspekcijskog nadzora, sankcioniranje prekršaja, kao i transparentno radno vrijeme u trgovinama, te razinu stručne spreme za radnike u trgovinama, a kako se čulo, minimum bi trebala biti srednja stručna sprema.

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača trebao bi u srpnju biti upućen u proceduru, nakon što se provede dodatno usklađivanje sa zakonodavstvom EU u pogledu smjernica vezanih uz prodaju financijskih usluga na daljinu, te uklone nedostaci i manjkavosti u važećem zakonu glede isticanja cijene proizvoda, deklaracija, javnih usluga i sličnog.

Također će se osnovati središnji informacijski sustav za zaštitu potrošača, a od početka svibnja trgovci će morati potrošačima ponuditi tablice otplate kredita i realne kamate potrošačkih kredita, kazano je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙